Societat 21/03/2023

La Policia desarticula una organització criminal que va estafar 300.000 euros a Cort

En l'operació s'han arrestat sis persones, inclòs el cap de la xarxa

ARA Balears
3 min
Ajuntament de Palma

PalmaLa Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal que estaria darrere de l'estafa de phishing que va patir l'Ajuntament de Palma el 2022, de 300.000 euros, segons ha informat aquest cos mitjançant un comunicat. En aquesta operació s'han arrestat sis persones com a presumptes responsables dels delictes d'estafa, falsedat documental i pertinença a organització criminal, entre les quals hi ha el líder d'aquesta xarxa, un home d'uns vint anys detingut a Madrid i amb un antecedent per estafa, segons ha informat Europa Press. El líder d'aquest grup, nascut el 2022 i de nacionalitat espanyola, feia servir principalment la xarxa social Instagram per oferir quantitats properes als 50 euros a terceres persones a canvi d'obrir-se comptes a entitats bancàries.

Gràcies a aquesta operació s'han detingut cinc persones més que cooperaven en l'operativa, que va defraudar 300.000 a cadascun dels consistoris estafats, el de Palma i el de la província de Girona. Segons ha informat la Policia Nacional, el grup estava especialitzat a estafar ajuntaments mitjançant la modalitat coneguda com 'el frau del CEO'. Els sospitosos suposadament suplantaven la identitat d'una empresa de neteja mitjançant missatges de correu electrònic per aconseguir que l'administració es fes càrrec d'una sèrie de pagaments.

La investigació va començar arran d'una denúncia que l'Ajuntament de Palma va presentar a final d'abril de 2022. El departament financer havia transferit un import de més de 300.000 euros com a pagament pels serveis a un número de compte nou que s'havia facilitat per correu electrònic, suposadament, de l'empresa de manteniment i neteja que tenien contractada. En dies posteriors a l'enviament de les transferències bancàries, l'autèntica empresa va contactar amb el consistori per demanar pel pagament dels serveis, ja que no havien rebut cap transferència. L'Ajuntament va descobrir en aquell moment que l'adreça de correu d'aquesta empresa havia estat suplantada de manera interessada, i que el número de compte de l'empresa s'havia substituït per un altre que no hi tenia res a veure. Aquest compte és el que estava sota el control d'un dels detinguts, el pressupte líder de l'organització.

Els dos primers detinguts

La investigació va començar amb la identificació de dues persones que estaven en un nivell inferior de l'organització i que figuraven com a titulars dels comptes bancaris. El seu paper consistia a desviar l'efectiu defraudat a canvi d'una compensació econòmica, segons les instruccions del líder. Més tard es va comprovar que el cap d'aquesta organització oferia aquesta tasca a les xarxes socials i que oferia al voltant de 50 euros a terceres persones disposades a obrir-se comptes a nom seu a entitats bancàries. Una vegada que el líder tenia accés a aquests comptes, operava i els feia servir per desviar els doblers defraudats.

A final de febrer es va escorcollar un domicili de Madrid i es varen requisar tres telèfons mòbils, que s'havien utilitzat per fer contactes a les xarxes socials. Per això, el propietari dels telèfons va ser detingut pel seu paper com a encarregat de gestionar els perfils de les xarxes socials des d'on es captaven els col·laboradors. La segona fase va acabar amb la detenció de dos homes més.

Durant la investigació i l'anàlisi dels comptes bancaris, els agents varen detectar un altre ajuntament de Catalunya, que havia estat estafat per 314.000 euros amb el mateix mètode. Aquesta modalitat es coneix policialment com el frau del CEO. El delinqüent es fica en converses de correu electrònic entre dos interlocutors legítims, en les quals es concreta el mitjà de pagament per a alguna activitat comercial entre ambdós. Per fonamentar l'engany, els responsables d'aquestes estafes fan servir terceres persones i documentació falsa, i envien certificats bancaris manipulats.

Per això, la Policia Nacional insisteix en la importància de les mesures de seguretat per evitar que aquest tipus d'estafes es pugui dur a terme. "Recomanam que abans d'efectuar un pagament preordenat per correu electrònic es confirmi per un altre mitjà que sigui legítim i que no s'hagi modificat de manera malintencionada", ha assenyalat fonts policials.

Cort es va personar a les diligències

L'Ajuntament de Palma va informar d'aquest frau el juny de 2022 i es va personar a les diligències prèvies. El regidor d'Hisenda i Funció Pública, Adrián García, va explicar que els delinqüents havien suplantat l'empresa adjudicatària de la neteja municipal i que varen enviar un missatge on s'explicava que estaven en procés de tancar el seu compte bancari, adjuntant les dades d'un altre compte. Per això, varen presentar un certificat bancari de titularitat fals, que tenia el segell oficial del banc i una signatura electrònica. De seguida que es va detectar el frau es varen denunciar els fets davant la Policia Nacional.

El 8 de març s'havien pagat dues factures en el compte indicat, per imports de 39.498,27 i 263.652,20 euros. Posteriorment, l'empresa adjudicatària va reclamar el pagament d'aquestes factures. Llavors va ser quan es va descobrir el frau.

stats