Part Forana
Societat 12/07/2024

El poble de Mallorca que només pot usar l’aigua d’aixeta per dutxar-se

Ariany espera des de fa un any la firma d’un conveni per poder tenir aigua de qualitat, ja que la seva conté un nivell de nitrats tan alts que no en permet el consum humà

Joan Socies
3 min
Canonades a Ariany per a la distribució d'aigua potable.

PalmaEls nivells de nitrats a l’aigua de la xarxa d’Ariany són elevadíssims. Superen amb escreix els mínims requerits per al consum humà. Encara a la passada legislatura, és a dir, fa més d’un any, el Govern anuncià que l’arribada de l’aigua potable a aquest nucli del Pla de Mallorca i al poble de Petra era imminent, no ha estat així. I és que tota la infraestructura està feta i només queda obrir l’aixeta de l’aigua, un simple gest que s'allarga en el temps i perllonga la manca d’aigua potable als dos municipis.

En el cas d’Ariany, la presència de nitrats a l'aigua de la xarxa és tan elevada que el màxim hauria de ser de 50 mg/l i en alguns moments s’ha arribat a 150 mg/l. Pel que fa a la darrera analítica existent en el lloc web del Sistema de Información Nacional de Agua de Consumo (SINAC ), els nitrats marquen 100 mg/l. Una situació en la qual s’assenyala que “és recomanable no utilitzar aigua de la xarxa que supera els 50 mg/l per coure aliments”. Així, l’aigua d’Ariany només es recomana per dutxar-se.

Joan Ribot, batle d’Ariany, explica que “fa més d’un any que estam pendents de firmar el conveni amb Abaqua”. “Sembla que tot és un tema administratiu. Les obres de la conducció d’aigua estan acabades i només hem de firmar aquest contracte i obrir l’aixeta. I mentrestant els veïns del poble continuam sense tenir aigua de qualitat i carregada de nitrats”, diu Ribot.

El batle arianyer explica que “pareix que el problema és el preu de l’aigua que ens ha de cobrar Abaqua; volen posar un preu igual a tots els municipis i mentre això no es faci no podem signar el conveni i, per tant, no podem obrir l’aixeta”.

A Petra tenen aigua bona i el problema d’esperar l’obertura d’aquesta aigua no és tan greu. “Fa mesos que estam a l’espera de poder firmar un conveni amb Recursos Hídrics. Nosaltres els hem demanat poder disposar de 150.000 litres d’aigua diaris, una quantitat que per descomptat volem pagar i que suposaria poder fer descansar el nostre aqüífer”, ha explicat el batle de Petra, Salvador Femenias.

Reunió amb els batles

Per la seva banda, la Conselleria del Mar i del Cicle de l’Aigua ha assenyalat que qui està pendent dels ajuntaments de Petra i Ariany és Abaqua. “En el seu dia es va mantenir una reunió amb els batles d’aquests municipis per tractar el tema. Ens van expressar la seva preocupació i necessitat de tenir una connexió amb el nostre sistema, no tant com a subministrament principal, sinó com a reserva d’emergència o per mesclar amb la seva aigua”. Així, Abaqua els va sol·licitar que presentassin una petició oficial amb la indicació dels cabals mensuals i anuals necessaris, preferiblement a través de la Mancomunitat, per poder incloure aquesta informació en un conveni. Avui, encara no hem rebut aquesta documentació per part dels dos municipis”, asseguren des de la Conselleria.

Tot i aquestes declaracions del Govern, des de la Mancomunitat Pla de Mallorca asseguren que les dades que van sol·licitar ja s’han enviat “dues vegades” a Abaqua.

Tot i això, la Conselleria assegura que ben aviat es durà a terme una reunió amb els ajuntaments de la Mancomunitat per parlar del problema global de l’aigua a aquests pobles i, a la vegada d’aquest tema.

stats