Societat 03/08/2021

La població balear ha crescut més del doble que a l'Estat en 20 anys

A les Illes s'ha disparat gairebé un 40%, mentre que al conjunt d'Espanya només ha pujat un 17%

2 min
Gent caminant per un carrer de Palma en plena pandèmia.

PalmaLa població de les Balears ha crescut un poc més del doble que a l'Estat els darrers 20 anys. A les Illes s'ha incrementat gairebé un 40%, i ha passat de 845.630 residents el 2000 a 1.171.543 l'any passat, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Al conjunt d'Espanya, l'augment ha estat molt menys accentuat, i s'ha registrat una pujada d'un 17%: de 40.470.182 residents a 47.332.614 durant el mateix període de temps. Cal tenir en compte el pes que té a les Balears la població fluctuant formada per turistes, estrangers amb segones residències i treballadors de temporada, com ha apuntat aquest dimarts en una roda de premsa la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors del Govern, Rosario Sánchez.

El secretari general per al Repte Demogràfic, Francesc Boya, ha reconegut en una visita a Palma el "context singular" de les Balears, i s'ha compromès a avançar en el "reequilibri territorial necessari" en termes socials, econòmics i ambientals, segons ha informat l'Executiu balear en un comunicat. Boya ha recordat que, mentre que moltes zones de la Península estan despoblades, a les Illes passa el contrari. Per això, el secretari ha dit que cal treballar per establir polítiques de cohesió territorial.

El govern espanyol treballa en una estratègia per enfrontar el repte demogràfic, i per aquest motiu Boya s'ha reunit amb la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors. "He vingut per conèixer la realitat illenca, perquè és imprescindible per treballar en el document", ha comentat a Can Oleo, on ha dit que el pla estatal incorporarà la visió de les Illes.

L'any passat, a causa de la pandèmia, es va comprovar que la pressió humana té un efecte directe en les dessaladores. La paralització del sector turístic va implicar que la dessalinització es reduís un 40% respecte del 2019, de manera que es va produir un 16% menys que els darrers cinc anys d'aigua dessalada per manca de demanda, segons ha assenyalat el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, que també ha participat en l'encontre amb Boya.

"Som un territori saturat que disposa d'infraestructures preparades per a un pic de pressió humana, però que s'han de mantenir durant tot l'any", ha afirmat Mir, i ha afegit que "és injust que la ciutadania n'hagi d'assumir els costos". El conseller ha reclamat que l'Estat tingui en compte la realitat balear quan parla de repte demogràfic.

El secretari general també s'ha reunit amb la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido; representants dels consells insulars; el president del Consell Econòmic i Social de les Illes Balears (CES), Rafel Ballester; el president de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears, Antoni Salas; representants dels consells insulars i de diversos ajuntaments, de les cambres de comerç de Mallorca, Menorca i Eivissa, els cercles d'economia de Mallorca i Menorca i de la Fundació Impulsa, entre altres entitats.

stats