Societat 04/11/2022

La Plataforma per la Sanitat Pública reclama la "transparència" dels convenis de la privada

L'agrupació d'entitats veu insuficient el pla de Salut per reduir les llistes d'espera

2 min
Imatge d'arxiu de l'hospital de Son Espases.

PalmaLa Plataforma Ciutadana per la Sanitat Pública reclama a la Conselleria de Salut un pla que abordi "les necessitats estructurals" per reduir al mínim les llistes d'espera a les Illes Balears. En un comunicat, defensen que les mesures posades en marxa pel departament de Patrícia Gómez no són suficients per fer front al problema, "existent des de fa anys i agreujat per les conseqüències de la pandèmia", apunten en un comunicat. Així mateix, posen sobre la taula que el nombre total de pacients a l'espera d'una intervenció quirúrgica o una consulta arriba a les 82.900 persones, el més alt dels darrers dos anys, i que "la derivació als centres privats ja ha estat assajada, amb altres mesures com les peonades i el reforç amb horaris d'horabaixa, i no han aconseguit alleugerir la situació".

Un dels reclams que proposa aquesta agrupació d'entitats és "la màxima transparència amb els convenis signats amb la privada, el seu seguiment i rendició de comptes". Recorda que les Balears són una de les comunitats que dediquen un major percentatge de la despesa sanitària pública a convenis i concerts amb la privada, que amb el nou pla de xoc augmentaran encara més. "El nostre sistema públic avança inexorablement al seu debilitament progressiu i la substitució per interessos que prioritzen el negoci sobre la salut", afegeix.

En aquesta línia, la plataforma apunta que les llistes d'espera tan grans afavoreixen que els pacients vagin a la privada, i això genera "conflictes d'interès", perquè el sistema "permet que els professionals de la pública compatibilitzin la seva activitat laboral amb activitat privada, i això comporta riscos evidents de conflictes d'interès". Per aquest motiu, consideren necessària "una política activa i a llarg termini de fidelització i dedicació exclusiva". Altres accions que proposen és que s'identifiquin els colls d'ampolla, és a dir, els centres, especialitats i procediments que estan especialment saturats, i, d'altra banda, que s'ampliïn els recursos i professionals.

El pla de xoc

La Conselleria de Salut té en marxa un pla de xoc dotat amb 18 milions d'euros per a activitat extraordinària als hospitals. És a dir, que els mateixos facultatius de la pública passin consulta i operin a l’horabaixa. D'altra banda, preveu pagar gairebé 50 milions d'euros amb convenis amb la sanitat privada per derivar pacients de Mallorca i de les Pitiüses. El darrer contracte que s'ha tancat ha estat el de Mallorca, amb els grups IDCQ (Quirónsalud) i Agrupació Mèdia Balear, per un valor de 12,6 milions d'euros en un any, prorrogable fins a 27 milions un any més. D'aquesta manera, Salut preveu derivar fins a 900 pacients als centres privats cada mes. 

stats