Societat 09/06/2023

La Plataforma per la Llengua no tira la tovallola: "Ens personam al TSJIB per defensar la Selectivitat en català"

L'entitat demana que es desestimi la demanda de PLIS per demanar els enunciats en castellà, malgrat que la UIB va optar pel model bilingüe sense esperar la decisió judicial

ARA Balears
1 min
Alumnes a una de les aules de la UIB on aquest dimarts ha començat les proves de Selectivitat.

PalmaLa Plataforma per la Llengua ha sol·licitat formalment comparèixer al TSJIB en el procediment obert per la demanda de PLIS Educación en què reclama que els enunciats de la Selectivitat s'ofereixin en català i castellà. Si més no, cal recordar que, abans que el Tribunal s'hi pronunciàs, la UIB es va avançar a la decisió judicial i enguany ha estat el primer any en què s'ha demanat a cada estudiant individualment en quin idioma volia fer cada prova.

En un comunicat, la Plataforma per la Llengua considera que el recurs de PLIS s'emmarca en "una estratègia per prendre espais de normalització del català arreu del domini lingüístic". L'escrit presentat davant el TSJIB sol·licita que es desestimi la demanda de PLIS. La petició es justifica pel fet que, "segons la mateixa jurisprudència del TC, l'ús normal del català per part de les administracions i el caràcter vehicular del català a l'educació són mesures vàlides per compensar el predomini del castellà i per donar prestigi a la llengua catalana", assegura l'entitat.

Un precedent perillós

Per la Plataforma per la Llengua, la Selectivitat és la continuació d'un sistema educatiu, en el qual el català és la llengua vehicular. "S'hauria d'avaluar no només l'adquisició de coneixements, sinó també la capacitat d'expressar-los en català". Una vegada més, l'entitat considera "preocupant" la decisió de la Comissió Organitzadora de les PBAU, que "va optar per cedir davant les exigències de PLIS". "Es crea un precedent perillós que s'ha pres quan ni tan sols s'havien dictat mesures cautelaríssimes, fent cas d'un grupuscle que el Tribunal encara no ha decidit si té legitimitat per presentar el recurs", assegura.

stats