Societat 21/03/2024

El 71% dels hotels de Mallorca ja estan oberts amb una previsió d'ocupació superior al 60% per Setmana Santa

Les zones amb més reserves per Pasqua són Palma, la Platja de Muro, la Platja de Palma i la Colònia de Sant Jordi

2 min
L'hotel està ubicat a Palmanova, Calvià.

PalmaUn 71% dels hotels de Mallorca ja estan oberts amb vista a la Setmana Santa i la mitjana d'ocupació ronda el 62-64%. Les xifres són bones, segons la presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera. Sobretot en el context d'un inici de temporada turística que no comença oficialment fins l'1 de maig. Per aquest motiu, l'illa té menys vols disponibles, però han augmentat les reserves anticipades. "Depenem molt del mercat alemany, que és el que més ha sofert la recessió econòmica, i han comprat les vacances amb més anticipació", ha explicat.

La presidenta ha afirmat que la xifra d'obertures primerenques confirma " la tendència dels darrers anys" i "fa de tractor perquè la resta de l'ecosistema turístic es posi en marxa".

Les ocupacions es mantenen per davall del 80%, però amb la possibilitat d'algun repunt per les bones condicions meteorològiques que "afavoreixen les reserves de darrer minut". Frontera també ha detallat les zones amb una ocupació més alta, com Palma (84%), la Platja de Muro (72%), la Platja de Palma (70%) i la Colònia de Sant Jordi (65%), mentre que la resta de l'illa es manté en un 56%. Ha avançat que el 90% de la planta hotelera obrirà a l'abril i "òbviament" al maig tindrà el 100% d'establiments en marxa.

D'altra banda, la presidenta de la patronal hotelera ha destacat la feina dels hotels que s'avancen a l'inici de temporada oferint un producte "atractiu" desvinculat del "sol i platja". "Són aquells que aposten pel cicloturisme, el senderisme, la gastronomia i el producte local o la recuperació del patrimoni històric. Han possibilitat que l'índex d'obertura hagi estat del 32% al febrer i del 71% al març, dos punts per sobre del que es preveu a l'inici de l'any" i superant en vuit punts les dades de març de 2023. En aquell sentit, ha defensat la diversificació més enllà dels mesos d'estiu per fer més efectiu "un creixement ordenat i coordinat".

Més contractacions

Segons dades d'afiliació d'activitats turístiques en l'àmbit estatal, les Balears van al capdavant amb un creixement interanual d'un 9,5% i són la província que ha fet més contractacions, 23.391 en només mig mes, seguida per Huelva, amb 16.000, Màlaga, Alacant o València, que no superen les 9.500.

El sector turístic és responsable de set de cada deu ocupacions que es creen a les Illes, però les Balears són la cinquena comunitat amb més inadequació entre l'oferta i la demanda de competències de l'ocupació: El 46% dels treballadors de les illes ocupen un lloc de treball que no és adequat al seu nivell formatiu, un 28% estan infraqualificats i un 18% estan sobrequalificats.

Per solucionar la manca de personal qualificat als hotels, Frontera ha proposat la conciliació de la relació laboral entre l'empresa i el treballador que augmenti les oportunitats professionals i l'acolliment dels professionals.

stats