40 veïnats del Banc de l'Oli demanen a Cort millors alternatives d'aparcament

Asseguren que estan a favor que la zona sigui d'ús exclusiu per als vianants però consideren injust haver de pagar cent euros al mes per poder accedir a un aparcament

A partir de l'1 d'agost l'emblemàtica plaça del Banc de l'Oli, annexa a la plaça Major, ha quedat tancada al trànsit i serà exclusivament d'ús per a vianants. Amb aquesta decisió impulsada per la regidoria de Mobilitat es pretén crear un espai amable dins la ciutat, lliure de trànsit. Així, s'eliminaran, segons Cort, set places de cotxes i trenta de motocicletes.

La majoria dels veïns de la zona estan a favor d'aquesta mesura, però consideren que la decisió hauria d'haver estat consensuada. A més asseguren que no són set, sinó dotze les places de vehicles que s'eliminen i que les alternatives que l'Ajuntament els ha ofert no són justes.

Per això dimecres al matí han entregat a les oficines de la plaça de Santa Eulàlia una sol·licitud firmada per uns quaranta veïns i en què sol·liciten una reunió urgent amb el regidor de Mobilitat, Joan Ferrer. "Demanam un procés participatiu perquè entre tots i totes podem decidir què volem fer amb aquesta plaça però que la regidoria de Mobilitat tingui en compte les nostres demandes", explica Rosa Deyà, portaveu dels veïnats que han firmat la petició.

A més de criticar la manca de consens de la decisió presa per l'Ajuntament, consideren que les opcions que els han oferit per aparcar no són satisfactòries. "D'un dia per l'altre hem de pagar cent euros al mes per poder aparcar al pàrquing públic de la plaça del Comptat del Rosselló i només han oferit deu places o sigui que ens hem de barallar entre els veïnats per poder-hi accedir", ha explicat Manuel Forteza, un altre dels veïns del barri. Segons ha declarat Rosa Deyà, la majoria d'ells són mileuristes i no es poden permetre assumir una despesa de cent euros mensual.

El regidor de Mobilitat, Joan Ferrer, ha assegurat que es va fer una tasca d'informació i es va deixar informació a les bústies dels veïns per posar-los al corrent del tancament al trànsit. A més, considera que els preus que els han oferit, que suposen un 20% de descompte respecte a la resta d'aparcaments públics de l'SMAP, són raonables ja que s'ajusten als preus de mercat.

Les places per aparcar es varen adjudicar a partir de 23 de juliol i seguint l'ordre de petició. En concret s'ofereixen deu abonaments nocturns, inclosos els caps de setmana i festius, per 25 euros al mes i deu abonaments mensuals de vint-i-quatre hores per cent euros al mes. Per als conductors de motocicletes hi ha 25 places per abonaments de 24 hores, durant tota la setmana a 35 euros al mes. Per poder obtenir aquests descomptes per als abonaments, els veïns han hagut d'aportar una fotografia de la seva targeta d'ACIRE i posar-se a la llista.

Els veïns que han recollit les quaranta firmes asseguren que en seguiran recollint per sumar forces i intentar aconseguir millores d'aparcament. Des de l'Associació de veïns diuen que també han firmat el document i que donen suport a la iniciativa.

EDICIÓ PAPER 24/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF