Societat 20/06/2024

El Pla reduirà la pressió del subministrament per fer front a la manca d’aigua

La mesura afectarà Algaida, Ariany, Costitx, Lloret de Vistalegre, Llubí, Maria de la Salut, Montuïri, Porreres, Santa Eugènia, Sineu i Vilafranca

Josep Maria Sastre
3 min
La Mancomunitat Pla de Mallorca reduirà la pressió del subministrament per fer front a la “preocupant” manca d’aigua dels pous.

Pous saturats i al límit. La Mancomunitat Pla de Mallorca reduirà la pressió del subministrament per fer front a la “preocupant” manca d’aigua dels pous que nodreixen els onze municipis de la comarca que tenen el servei d’aigua en comú.

La mesura afectarà Algaida, Ariany, Costitx, Lloret de Vistalegre, Llubí, Maria de la Salut, Montuïri, Porreres, Santa Eugènia, Sineu i Vilafranca. Per la seva banda, Petra, Sant Joan i Sencelles gestionen directament aquest servei.

Les dades aportades per Hidrobal, empresa concessionària del subministrament de l’aigua i el manteniment del clavegueram, evidencien que a la manca de plogudes d’aquest darrer any i especialment d’aquest hivern, s’hi ha de sumar un augment de consum de més d’un 20% de mitjana entre tots els pobles, ja que a alguns ha estat d’un 30% més. Aquesta pujada ha estat motivada per “l’augment de la població de molts de pobles que ha suposat un increment del consum que deixen els pous de la comarca saturats i al límit”, explica la presidenta de la Mancomunitat del Pla, Joana Maria Pascual.

BAN

Així, dia 1 de juliol, tots els usuaris dels esmentats municipis seran informats amb un BAN mitjançant el qual “es detallarà amb temps sobre la decisió de reduir la pressió de la xarxa de subministrament”. En aquest sentit, Pascual explica que encara no han decidit en quin horari es reduirà la pressió i apunta que aquesta mesura es pren per no haver de tallar el subministrament com han fet recentment altres municipis de Mallorca. En aquest sentit, comenta que “a la llarga, sembla que tallar el subministrament pot provocar avaries en la maquinària i pot arribar a sortir costós en tots els sentits”.

A la pregunta de quant de temps podria durar la baixada de la pressió, Pascual ha deixat clar que s’haurà de perllongar més enllà dels mesos d’estiu: “Tant de bo a l’hivern poguéssim tornar a la normalitat en el subministrament”.

Aquesta mesura vindrà seguida per un seguit de recomanacions sobre consum responsable per als usuaris. En aquests mesos la situació s’agreuja perquè s’omplen les piscines i també pel reg. En aquest sentit, Pascual comenta que “es tracta de fer bones pràctiques, no de demonitzar les piscines perquè una piscina ben duta on l’usuari no l’omple cada any, sinó que en du un manteniment, no crea problemes. El mateix passa amb el reg que ha d’estar ben fer i dut de manera correcta”. En aquest sentit, i pel que fa als ajuntaments, també ha avançat que les administracions també extremaran les mesures per fer un ús raonable de l’aigua en els espais públics”.

Bombes als pous de reserva

Una altra iniciativa que posarà en marxa la Mancomunitat és la instal·lació de bombes d’aigua als pous que té autoritzats i estan en reserva. “Hi ha un seguit de pous que tenim en reserva que no es posaven en marxa i ara mirarem la manera d’instal·lar bombes per poder-los emprar si fos necessari”, ha explicat.

Així mateix, la Mancomunitat continua cercant alternatives i nous pous a municipis estratègics per tal de garantir el servei. Amb tot, la primera passa i més necessària és fer que particulars i administracions en facin un ús racional i controlat.

El passat mes de juliol de 2023, la Mancomunitat ja va fer una crida a fer un ús responsable de l’aigua. Aleshores hi havia algun dels onze municipis on, segons va poder saber aquest digital, ja s’aplicaven baixades de pressió en horari nocturn. Ara serà generalitzat i en un horari concret i anunciat.

Així mateix, cal destacar que aquesta situació de consum excessiu passa en el primer estiu després de la pujada d’un 15,08% de la taxa d’aigua i clavegueram anunciada a finals de 2023, un augment que va comportar també l’aplicació de tarifes progressives segons el consum.

stats