Societat 19/11/2022

El Pla General d'Ordenació Urbana de 1998

El 1991, l'Ajuntament de Palma començà a formular un nou Pla General. Les línies d'actuació serien les que ja es van plantejar al PGOU de 1985: la recuperació arquitectònica i social del centre històric i l'homogeneïtzació de la resta de la ciutat

Palma XXI
2 min
Reproducció del PGOU de 1998. Cartografia digitalitzada per Pilar Buendía.

PalmaAmb el PGOU de 1998 es pretenia evitar la degradació del centre, la densificació de les àrees centrals i la dispersió del creixement perifèric. Era un pla conservacionista que plantejava la remodelació i rehabilitació de les edificacions existents, revisant i ampliant el catàleg d’edificis històrics i regulant amb ordenances l’estètica de la ciutat. Es continuà amb la proposta de 1985 de repartiment territorial amb un benestar social per als barris perifèrics, amb equipaments educatius, socials, esportius i assistencials. S’ampliaren les zones verdes amb el parc de Llevant, el parc de Ca l’Ardiaca, el parc d’Establiments, el parc de la Riera i el parc de les Estacions (que ja en anteriors plans s’intentà reconvertir en un gran parc) i la integració de la zona verda del Baluard del Príncep com a espai públic. També es proposà reconvertir el solar de l’estadi Lluís Sitjar en zona verda.

Es proposà un segon hospital per descentralitzar Son Dureta. Cala Major i Sant Agustí es declararen àrees de rehabilitació especial (ARE). També es proposà recuperar les zones marítimes antigues del Jonquet i el Molinar i la nova façana marítima, amb l’enderrocament d’antics blocs d’habitatges militars situats al costat de la murada i la rehabilitació total d’aquesta.

La pressió ciutadana obligà a la redacció d’un nou PERI, que, tanmateix, mantingué l’aixecament d’un gran edifici amb l’objectiu de contenir els nous jutjats: l’anomenat Pla Urban El Temple, que integrà els barris de la Calatrava, la Gerreria i el Temple.

El sòl urbà cresqué de les 2.900 ha del PGOU de 1985 a les 3.280 ha d’aquest pla. La majoria dels sòls urbanitzables programats (SUP) del PGOU de 1985 passaren a ser qualificats com a sòl urbà, com la zona nord de Son Xigala, Son Espanyolet o Son Puigdorfila Nou. Hi hagué sòls urbanitzables no programats que passaren a ser programats, com Son Perera. El Pla determinava els usos en el sòl rústic amb una nova normativa urbanística per controlar la segregació de les parcel·les i l’edificació il·legal en aquestes.

stats