Societat 21/09/2020

El Pi exigeix reforçar la seguretat de les Balears amb un "model propi de policia" per controlar el covid-19

El PP critica la mala gestió del Govern amb la pandèmia i Ciutadans recrimina que les mesures han arribat tard

Catalina Riera
3 min
Imatge d'arxiu de la policia local.

PalmaEl Pi exigeix crear un "model propi de policia" per tal de controlar que els ciutadans de les Balears compleixen les mesures restrictives imposades pel Govern i evitar l'expansió del covid-19 a les Balears. Així ho ha dit la seva portaveu, Lina Pons, en una roda de premsa aquest dilluns. Apunta que a l'Arxipèlag hi ha "problemes de seguretat que s'han agreujat amb la pandèmia", per això demanarà demà dimarts a la sessió del Parlament "quantes sancions s'han imposat en les zones confinades i qui fa complir aquestes normes".

En aquest sentit, El Pi aposta per una policia pròpia que tingui els mitjans tècnics i necessaris per fer la seva feina i que controli que es "respectin la normes". Pons ha apuntat també que molts ajuntaments no tenen suficients agents de la Policia Local per fer aquesta funció de control, i ha agraït als ciutadans de les Balears "la responsabilitat" que està demostrant en el compliment de les mesures restrictives desplegades i en els consells sanitaris per evitar el contagi.

Ciutadans critica que les mesures arriben tard

El portaveu de Ciutadans, Marc Pérez Ribas, ha criticat el Govern, que considera que ha actuat tard en la gestió de la "segona onada de la pandèmia" i no creu que l'Executiu tingui un "pla d'actuació per afrontar la situació". De fet, considera que en el cas de la residència Bell Entorn de Sóller, de la qual el Govern n'ha pres el control després que s'hi contagiassin 83 usuaris, també s'ha "intervingut molt tard". En aquest sentit, al Consell de Mallorca, la portaveu de formació taronja, Beatriz Camiña, ha proposat a l'Institut Mallorquí d'Assumptes Socials (IMAS) que compti amb l'exèrcit espanyol a l'hora d'ajudar el personal sanitari de les residències.

El PP insisteix en la "mala gestió" del Govern

Per altra banda, el portaveu del Partit Popular, Biel Company, s'ha mostrat preocupat per "la situació sanitària que viu la comunitat de les Balears". Ha criticat que el Govern aprova "decrets llei amb mesures restrictives per tapar errors" i per això ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que enviï una carta a Armengol que demostri que "dona suport a l'Arxipèlag" perquè "el vaixell es va enfonsant per dies.

Com a resposta, la portaveu del partit socialista (PSIB), Silvia Cano, ha assegurat que Company ha criticat l'Executiu en cada una de les mesures que ha pres, ja que "critiquen el que després els seus fan". En aquest sentit, ha apuntat que demà dimarts s'analitzarà la gestió de la pandèmia, i ha insistit que en aquests moments "tothom ha d'estar del costat del Govern i s'han d'evitar partidismes". A més, la diputada Beatriz Mundi ha recordat que, a diferència del PSIB, "en l'anterior crisi econòmica el PP només retallava en el benestar". La formació ha anunciat també que donarà el seu suport aquest dimarts a un nou decret llei que "reforçarà la xarxa social de les Balears" i ho farà amb "la renda social garantida i el nou ingrés mínim vital".

Vox, contra el català

Pel que fa a la pandèmia, Vox ha apuntat que ha registrat 670 sol·licituds de documentació en centres educatius i instituts de les Illes per saber el nombre de docents destinats a ajudar alumnes amb necessitats especials a principi de curs. No obstant això, ha aprofitat la seva compareixença per valorar el proper ple del Parlament per reprendre contra la llengua catalana. El portaveu de la formació, Jorge Campos, ha dit que no donarà suport "a la declaració institucional que es llegirà en el Parlament balear el Dia europeu de les llengües regionals i minoritàries", ja que considera que a les Illes "no hi ha cap sistema de llibertat per triar si estudiar en català o castellà". "Aquesta carta diu que no es pot discriminar per la llengua i que s'ha de respectar la diversitat lingüística", i a les Balears "no es fa".

stats