Societat 13/05/2014

Serren una branca del Pi de les Tres Branques

L'alcalde de Castellar del Riu ho atribueix a una "bretolada" i diu que ningú ha reivindicat l'acció. Assegura que intentaran conservar la branca "el màxim possible" i miraran "d'enganxar-la" per "mantenir el símbol"

Ara
2 min

BarcelonaUns desconeguts han serrat una de les tres branques de l'emblemàtic Pi de les Tres Branques, al terme municipal de Castellar del Riu (Berguedà). El cantant de Brams, Francesc Ribera 'Titot', ha fet una piulada amb una imatge en què es veu la branca tallada:

Segons ha explicat a l'ACN l'alcalde, Adrià Soler, aquest matí els Mossos, que investiguen els fets, l'han avisat que una de les branques estava serrada i havia caigut al mig de la carretera d'accés al pla de Campllong.

L'alcalde ha atribuït els fets a una "bretolada" i ha assenyalat que els presumptes autors no han deixat cap nota i ningú ha reivindicat l'acció. Segons Soler, aquesta acció pot tenir a veure amb el procés sobiranista que està vivint Catalunya els darrers mesos. "Crec que és això, perquè quan vam fer la Festa del Pi el juliol passat ens van fer unes pintades al pi", ha recordat.

Soler ha afirmat que tot apunta que els desconeguts han tallat una de les tres branques aquest dimarts a la matinada. Segons ha explicat, es tracta d'un indret molt concorregut per veïns que hi van a fer esport, i ahir cap d'ells va alertar dels fets.

L'alcalde també ha confirmat que aquesta tarda formalitzaran una denúncia als Mossos d'Esquadra i que, a partir d'ara, s'intentarà conservar la branca "el màxim possible i mirar d'enganxar-la i mantenir el símbol".

Un símbol nacionalista

El Pi de les Tres Branques, de 25 metres d'altura, es troba situat al terme municipal de Castellar del Riu i simbolitza la unió dels tres territoris que formen els Països Catalans: Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. Cada any, el tercer diumenge de juliol, se celebra un acte politicocultural al seu voltant i alguns poetes van considerar l'arbre un símbol de la pàtria, com Jacint Verdaguer, que el 1888 va escriure 'Lo pi de les tres branques'.

Enguany fa cent anys del primer aplec, segons el Museu d'Història de Catalunya. Al segle XVIII se'l considerava un símbol de la Santíssima Trinitat, i amb el desenvolupament de l'excursionisme científic, al segle XIX es va convertir en un centre d'aplecs i cantades.

El 1901 el propietari de l'arbre –que és un pi roig– el va cedir a la Unió Catalanista d'Excursions, però el pi va morir abans del 1915. Tot i això, els aplecs al voltant de l'arbre no es van deixar de fer i es va continuar conservant.

Al principi del segle XX s'hi van començar a fer trobades nacionalistes que van consolidar l'arbre com un símbol de les llibertats nacionals i dels territoris de parla catalana. Durant la dictadura franquista els aplecs van quedar prohibits, però es van recuperar el 1980 amb un clar caràcter catalanista.

A uns 200 metres del Pi de les Tres Branques n'hi ha un altre que també té tres branques i encara és viu. S'anomena el Pi Jove, i grups de joves independentistes hi fan aplecs cada juliol.

stats