Societat 25/11/2022

Aurora Picornell, símbol de la manifestació contra la violència masclista del 25-N a Palma

La marxa ha començat a la plaça d'Espanya, amb la lectura del manifest, i ha continuat per les Avingudes

2 min
La manifestació del 25-N a Palma

PalmaPer les assassinades, però també per les violades, les agredides i les silenciades. Per totes elles han marxat quasi un miler de persones a Palma aquest divendres, 25 de novembre, Dia internacional de la violència contra les dones. La concentració ha començat a la plaça d'Espanya i ha continuat per les Avingudes per arribar fins a la plaça del Tub.

Amb la imatge d’Aurora Picornell com a bandera, les manifestants han sortit al carrer aquest horabaixa, malgrat la pluja. “No és un passeig, és la revolució”, “Volem ser lliures, no valentes” i “Sola, gata, vull arribar a casa” han estat algunes de les consignes que han cridat les assistents, bona part de les quals vestides de morat.

Si bé la majoria de les participants han estat dones joves, també hi han pres part multitud d’homes i famílies senceres. També entre els manifestants hi havia els membres dels partits del Govern, així com de l’Ajuntament de Palma i dels principals sindicats.

Picornell, una víctima més

La manifestació l'ha convocada el Moviment Feminista de Mallorca, que ha tancat l'acte amb la lectura dels noms de les dones assassinades aquest 2022 i del seu manifest. El text ha arrencat amb el record del símbol feminista de les Illes, que va ser víctima del feixisme: Aurora Picornell. Aquest 2022, més que mai, han recordat el que li feren a ella, a les Roges del Molinar i a tantes altres dones. "Cada dia ens despertam amb notícies que expliquen que un altre home ha decidit posar fi conscientment a la vida d'una dona, violar-la, agredir-la, segrestar-la, maltractar-la i fer-la desaparèixer sota capes de silenci i complicitat", han lamentat.

En el manifest també hi ha estat present "el coratge de les dones i nines iranianes i afganeses que arrisquen la pell per desobeir unes lleis misògines que les volen matar en vida". Així mateix, les membres del Moviment han denunciat la justícia com a institució que sustenta la "cultura patriarcal", "la colonització de la terra i l'explotació dels seus fruits", el tràfic de "dones i nines amb l'única finalitat de donar resposta al desig sexual masculí", la "pressió estètica" cap a les dones, i la "pornografia actual" com a únic referent dels joves.

stats