Avui coneixem
Societat 27/08/2023

“Perruquer i client ens explicam coses que no contam a ningú més”

Avui coneixem el perruquer Joan Sebastià Bennàssar

2 min
Joan Sebastià Bennàssar, perruquer

PalmaDes de fa 26 anys, cada matí al carrer dels Guixers de Palma té lloc la mateixa escena. Joan Bennàssar arriba amb la seva bicicleta, la ferma al portal i obre la perruqueria Pelfecte. Un ritual que és un doble compromís: amb el pedal i la sostenibilitat quan ningú a Palma sabia què era un carril bici, i amb els seus clients, que atén amb especial dedicació des de fa més de 35 anys. Bennàssar va ser un modern de veritat, que tenia música electrònica de qualitat i cervesa a la seva perruqueria del centre, on convivia amb Llongueras. Avui, ell resisteix al rovell de l’ou de Ciutat, mentre d’altres han anat tancant.

Estima molt l’ofici al qual s’ha dedicat tota la vida, perquè “em manté amb contacte directe i constant amb les persones”. I és que Bennàssar no sols talla cabells o tenyeix, sinó que, sobretot, acull persones i les escolta. Escoltar és segurament la part més difícil de la feina d’un barber. “Si no fos per això, jo ja hauria plegat. El negoci és complicat, els lloguers són una ruïna i has de fer moltes hores perquè surtin els comptes. Però la relació que estableixes amb els clients és molt especial”, assegura. De fet, Joan Bennàssar acaba de tornar de viatge amb un amic i un client “que també ja és amic”. N’hi ha que venen un o dos pics al mes des de fa 20 anys”. He tingut clientes embarassades els fills de les quals ja tenen 20 anys. I venen tots dos”, diu.

La clientela de Joan és principalment local, aproximadament un 70%. Els turistes que hi entren despistats demanant si els poden atendre “no són la meva prioritat, jo em dec als clients, però evidentment també els atenc i completen la caixa”, explica mentre talla els cabells a un jove britànic que “s’arregla per anar, per descomptat, a Magaluf”.

Es desconeix el motiu pel qual els barbers aconsegueixen un nivell tan alt de confidències dels seus clients, però el fet és que és seure i que ens toquin el cap i començar a parlar de la vida. “Ens explicam coses que de vegades no contam quasi a ningú més. Però és mutu, jo també compartesc moltes intimitats amb els clients, amb els de confiança. Cadascú és un món. Alguns estàs anys a conèixer-los; altres, segons. És molt intensa, la relació que tenim”, afirma.

La ruta en motocicleta o en ‘furgo’, aturar-se i gaudir d’un paisatge rural inesperat i la música són les grans aficions de Joan. De nou, no se les queda per a si mateix i el seu cercle, perquè de fet el seu cercle és la barberia i els assidus. Comparteix la música que li agrada planificant-la curosament perquè soni a l’interior de Pelfecte. I aconsella sobre itineraris a altres ‘moters’ o dona idees per organitzar la logística d’una tenda de campanya al festival Viñarock. Entre totes aquestes converses apassionades, troba temps per fer de perruquer.

L’ofici no ha canviat gens en un segle. A diferència d’altres que s’han sofisticat i en què la tecnologia, la informàtica i ja la intel·ligència artificial són imprescindibles, “els perruquers tallam els cabells i assessoram estèticament, com sempre. Això sí, abans es tenyia des de l’arrel i ara només blens. Vivim dins la tendència”, sentencia.

stats