ANY NOU ASIÀTIC
Societat 17/02/2018

Pere Garau acull demà la II Fira Xinesa, amb fusió mallorquina

Ll. F. L.
3 min
Pere Garau acull demà la II Fira Xinesa, amb fusió mallorquina

PalmaPere Garau és un exemple d’integració de la comunitat xinesa en una barriada tradicional. N’és una prova la II Fira de l’Any Nou Xinès que es farà demà, en la qual participen entitats i artistes mallorquins. D’aquesta manera, la fira es distingeix d’altres festes ètniques organitzades per altres col·lectius de nouvinguts.

La inauguració de la diada de demà es distingirà pel ball del drac xinès de l’Associació Xinesa de les Illes Balears (Achinib), que nom Pep, amb els lleons. Posteriorment, es donarà pas a una actuació del músic mallorquí Pep Suasi. El vocal de Fora des Sembrat cantarà dos temes en català: Que tinguem sort, de Lluís Llach, i Tenc un estel, de Fora des Sembrat. Seguidament, hi haurà una gimcana organitzada per la plataforma Flipau amb Pere Garau i un seguit d’actuacions que acabaran amb la interpretació d’Imagine per part de Pep Suasi i un cantant amateur xinès.

Fang Ji, president de l’associació, explica que aquesta fusió és pròpia de l’associació, que va néixer fa dos anys i mig. “L’associació, malgrat que té com a objectiu ajudar els xinesos, sempre ha tingut mallorquins a la junta directiva”, recorda Ji citant el nom d’un dels promotors d’Achinib, “Esteban, mallorquí d’orígen argentí amb avantpassats gallecs, danesos i d’altres llocs, amb qui vaig iniciar tota aquesta feina”. Un altre voluntari de l’associació que Ji posa com a exemple és “José Gullermo Campins, que té una al·lota xinesa. També ens ajuden puntualment molts mallorquins, alguns dels quals són estudiants de xinès”.

Aquest bessó intercultural va donar pas a una altra connexió intercontinental. Ji conta que “a final de l’any 2016 vàrem tenir relació amb la plataforma veïnal Flipau amb Pere Garau i amb el delegat de l’Ajuntament de Palma al districte de Llevant, Daniel Oliveira”. Oliveira, mallorquí d’origen brasiler, “és l’enllaç entre nosaltres i l’Ajuntament”, afegeix Ji. “Amb ell, va sorgir la idea que la cultura xinesa fos la convidada de les festes de Sant Sebastià del 2017, i vàrem proposar un encontre entre el nostre drac xinès, Pep, i el Drac de na Coca. Vàrem fer un passacarrers des de Pere Garau fins a la plaça Major, i allà es varen trobar tots dos dracs, que varen anar plegats fins al Mercat de l’Olivar. Va ser tot un èxit i encara hi ha moltíssima gent que se’n recorda”.

Fora de l’associació, l’agència de viatges xinesa Rui, que té la principal sucursal al carrer de Faust Morell, també va optar per la multiculturalitat el passat mes d’octubre, quan es va inaugurar. Un del seus socis, Junrong Xu, conegut com a Jordi, explica que “el dia de la inauguració, els lleons xinesos varen ballar al ritme de les xeremies, i va quedar molt bé”.

En aquest sentit, Ji no s’estranya gens d’aquesta perfecta combinació entre la cultura xinesa i la cultura de les Balears. “Hi ha mapes documentats a la Universitat de Washington que indiquen que al segle VIII Mallorca ja formava part de la ruta de la seda gràcies als comerciants jueus, i segurament durant l’Imperi Romà ja hi havia un intercanvi. Les nostres cultures fa més de 1.000 anys que estan connectades”.

Amb l’organització de les actuacions d’aquest cap de setmana també hi col·labora la plataforma Flipau amb Pere Garau, que ha creat l’eslògan “Tot un món en un barri”, en referència al fet que, dels 28.000 habitants de la zona, més de 10.000 són nascuts a l’estranger, i en aquesta xifra no s’inclouen els de segona generació. L’entitat fa gala de la convivència pacífica i la dinàmica amb què funciona. En aquest sentit, Suasi, que també és veí de Pere Garau, assegura que “més que en un barri, vivim en una comunitat multicultural en què tots ens enriquim de l’intercanvi”. Per aquest motiu, el cantant es mostra “content i satisfet” de ser l’encarregat d’inaugurar la fira, tot i que també es manifesta “sorprès”.

Cartell amb siurells

Hi ha un altre detall intercultural que es reflecteix en el cartell oficial de la fira, que representa un drac xinès ballant amb siurells que li donen una ensaïmada per menjar. El siurell ha caigut simpàtic a la comunitat i Ji recorda que varen regalar-ne un al cònsol de la Xina quan la tardor passada va visitar Palma. En qualsevol cas, Ji assegura que “la millor mostra de fusió la vivim cada dia amb les relacions humanes”.

stats