Societat 27/11/2018

Els peixos també tenen personalitat, i els marca l'estil de vida

Un equip de l'Imedea publica una nova teoria per explicar les diferències de comportament entre animals d'una mateixa espècie

Ara Balears
3 min
Imatge d'arxiu d'un banc de peixos / richcarey

BarcelonaSabies que els peixos tenen personalitat? Doncs sí, i com ens passa als humans, marca el seu estil de vida. No només això: l'estudi del perquè de la seva personalitat ens pot ajudar a entendre perquè els animals –i nosaltres ho som– es comporten de maneres diferents encara que siguin d'una mateixa espècie. Un equip de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea CSIC-UIB) ha elaborat una teoria per explicar quin és l'origen de la personalitat en els animals i l'ha publicada a la prestigiosa revista 'Ecology Letters'.

Hi ha peixos més actius, agressius, passius, exploradors, casolans o intrèpids que no d'altres. I aquestes característiques tenen un paper fonamental en ecosistemes marins, però també a tots els ecosistemes perquè en totes les espècies d'animals hi ha individus amb diferències com aquestes. L'equip de l'Imedea n'explica la causa amb l'anomenada teoria bioenergètica del comportament, que segons expliquen els autors "descriu com es distribueix l'energia a l'interior del cos per poder créixer i mantenir tota l'estructura de l'organisme, madurar i tenir descendència, i es basa en principis fisicoquímics bastant complexos".

Andrea Campos-Candela, primera autora d'aquesta investigació i estudiant de doctorat, explica que per entendre l'ecologia de la personalitat animal cal tenir en compte la manera com els animals es mouen per l'espai. "Els animals no es mouen a l'atzar ni ocupen espais infinits, sinó que es mouen dins uns límits determinats que podríem considerar 'la seva llar", explica. "Per la seva personalitat, hi ha animals que s'allunyen més de les seves 'llars' que altres, i això té conseqüències molt importants en la vida de l'organisme", afegeix. L'animal que s'allunya més de casa podrà trobar més aliment, tenir més energia, créixer abans i reproduir-se més.

Serranus scriba és una espècie marina costera que mostra indicis de personalitat

I, segons la teoria dels investigadors de l'Imedea, aquestes diferències es determinen per la manera com l'energia obtinguda dels aliments es distribueix per l'organisme de cada animal. De fet, la bioenergètica és el camp de la bioquímica que estudia el flux energètic en els sistemes vius: els processos cel·lulars i del metabolisme que impliquen la producció i ús de trifosfat d'adenosina (ATP), el nucleòtid que duu l'energia química a cada cèl·lula.

La teoria de la bioenergètica del comportament és una passa endavant per entendre el perquè de la personalitat, però queda molta feina per fer. "Cal sortir més al camp i explorar el fons de la mar per conèixer millor el paper que fa la personalitat al medi natural", explica el doctor Josep Alós. I afegeix: "Els peixos que ens menjam són els més atrevits, quan bussejam veiem els peixos més exploradors, o els nostres animals de companyia són els més dòcils, per esmentar-ne alguns exemples". Quines conseqüències té això a l'hora d'entendre l'impacte d'activitats com ara la pesca? Ens menjam els peixos més intrèpids i se salven els més porucs?

Els investigadors creuen que la teoria ajudarà a dissenyar futurs plans de gestió dels recursos naturals que siguin més exitosos. I que permetrà indagar què passaria si es pescassin tots els peixos més exploradors, quines conseqüències tindria la desaparició de les diferències de personalitat en una espècie o quins trets de comportament poden donar més avantatges a un animal en un escenari de canvi climàtic.

stats