Abusos sexuals

Dos pedòfils acaben absolts per un error en la investigació del cas

Un dels acusats s'enfrontava a 120 anys de presó

2 min
La façana de l'Audiència de Barcelona en una imatge d'arxiu

BarcelonaS'enfrontava a 120 anys de presó, però ha acabat absolt per un error en la tramitació del seu cas. L'Audiència de Barcelona ha exculpat un informàtic acusat de fer-se passar per fotògrafa a les xarxes socials per aconseguir fotos amb contingut sexual de joves, algunes menors d'edat, entre el 2014 i el 2019. Els Mossos d'Esquadra el van detenir juntament amb un client que li havia comprat algunes de les fotos. Aquest home també ha quedat absolt, tot i que la Fiscalia demanava per a ell quatre anys de presó. El tribunal que els va jutjar ha tingut en compte que el jutjat que va investigar el cas va cometre diverses "irregularitats".

Segons la sentència, a la qual ha tingut accés l'ARA, el jutjat de Manresa que va començar a investigar el cas el 2015 el va arxivar, però mentre la causa estava tancada va ordenar als Mossos d'Esquadra fer un informe i va identificar els acusats, a l'"esquena" de la Fiscalia, a qui no es va comunicar aquests passos. No és l'única "irregularitat" que ha detectat la secció setena de l'Audiència de Barcelona, que explica que després el jutjat va tornar a obrir el cas, però va ordenar la detenció de l'informàtic i el comprador de les fotografies i l'escorcoll dels seus domicilis fora del termini de sis mesos que marca la llei.

Després el cas es va traspassar a un jutjat de Barcelona que va continuar amb la investigació dos anys més, entre el 2017 i el 2019. Finalment, aquest segon jutge va enviar el cas a judici i la vista es va fer abans de l'últim Nadal. Els acusats van ser interrogats i es va practicar una quantitat de proves "abundants", recull la sentència. Malgrat tot, el tribunal considera que aquestes proves no es poden tenir en compte perquè la investigació estava viciada des de l'inici perquè no tenia "cobertura legal", deixant indefenses tant les acusacions com els arrestats.

Excepcionalitat

No és habitual que un cas en què es demanen penes tan altes acabi en absolució per un error en la investigació judicial. La Fiscalia considera que l'informàtic ara absolt es va fer passar durant anys a les xarxes socials per una fotògrafa. En el seu escrit d'acusació inicial, assegurava que amb l'excusa de buscar nous talents per a sessions de fotografia professionals, l'home demanava a les víctimes fotografies despullades o en roba interior.

Una vegada les noies li havien passat les imatges, tornava a contactar amb elles i els feia xantatge a canvi de no difondre les fotografies. Els en demanava de noves amb caràcter sexual, que després revenia a terceres persones, entre ells l'altre home detingut. Per al principal acusat la Fiscalia demanava 120 anys de presó pels delictes d'abusos sexuals, abusos a menors, elaboració i distribució de material pornogràfic, amenaces i corrupció de menors, així com una indemnització de 180.000 euros per a les víctimes, mentre que per a l'altre acusat sol·licitava quatre anys de presó per corrupció de menors.

stats