Tribunals
Societat 01/12/2023

Pau Rigo queda absolt del crim de Porreres

Els implicats en el robatori han estat condemnats a penes de presó que sumen més de 12 anys en total

ARA Balears
2 min
Pau Rigo en una de les sessions del judici

PalmaLa magistrada-presidenta del jurat de l'Audiència Provincial de les Balears ha emès una sentència absolutòria per a Pau Rigo, l'home de 83 anys de Porreres que va disparar mortalment a un lladre que va assaltar ca seva el 2018. Segons ha recollit Europa Press, la sentència ha estat notificada aquest divendres, després que el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TJSIB) revocàs la nul·litat del veredicte. Rigo ha estat absolt del delicte d'homicidi del qual l'acusava la Fiscalia. D'altra banda, la magistrada ha condemnat a quatre anys i vuit mesos de presó un veí de Campos com a autor intel·lectual del robatori amb violència en una casa habitada; un altre veí de la mateixa localitat a quatre anys i sis mesos per cooperar en la planificació de l'assalt, i a quatre anys i 11 mesos un altre implicat per dur a terme el robatori i per les lesions a l'ancià.

A més, als lladres se'ls condemna a indemnitzar el jubilat amb 15.000 euros pels doblers robats, i a l'atracador que va dur a terme el robatori se l'obliga a pagar 5.107 euros més per les lesions. Així mateix, se'ls imposa una ordre d'allunyament a favor de Rigo. Contra aquesta sentència hi cap recurs d'apel·lació davant el Tribunal Superior de Justícia de les Balears.

El lletrat de Rigo, Jaime Campaner, havia defensat que no era procedent repetir el judici, com havia disposat la magistrada a instàncies de la Fiscalia, sinó que, interpretant el veredicte, entenia que només es podia emetre una sentència absolutòria per a l'ancià. Segons plantejava l'advocat, en el veredicte el jurat va descartar, per unanimitat, que Rigo hagués disparat amb intenció de matar el lladre. El problema va ser que, en un altre punt posterior del veredicte, va donar suport per cinc vots enfront de quatre, la qual cosa no és suficient per a un fet desfavorable, que Rigo era culpable de matar el lladre "estant sotmès a una amenaça, real, seriosa i imminent que va produir una afectació greu del seu enteniment i una deficitària dominació de la seva voluntat".

En aquest sentit, la magistrada reconeix que el veredicte assenyala al mateix temps que no hi havia "prova suficient que indicàs l'ànim de causar la mort"; que "els mitjans utilitzats (respecte a la legítima defensa completa) varen ser desproporcionats"; que tampoc no hi havia "proves suficients que s'hagués anul·lat el nivell de consciència" de l'ancià (per a una eximent completa de por insuperable), i que "existia una pertorbació mental" del jubilat. "Tots aquests dubtes, no resolts, em porten a l'aplicació del principi in dubio pro-reo a favor de Pau Rigo i l'absolució del delicte pel qual era acusat", ha explicat la presidenta del Tribunal.

stats