Tribunals
Societat 12/09/2023

L'ancià que va matar un lladre a ca seva: "Vaig tenir pànic, vaig veure que em mataven"

L'Audiència de Palma continua aquest dimarts amb el judici contra un home de 83 anys acusat d'homicidi

ARA Balears
3 min
L'acusat, a l'Audiència de Palma.

PalmaL'Audiència de Palma ha acollit aquest dimarts la segona sessió del judici contra un ancià que va matar un lladre que va assaltar ca seva a Porreres el 2018. L'acusat d'homicidi –per al qual la Fiscalia demana quatre anys i l'acusació particular, 15– ha relatat aquest matí la "por" que va passar durant el robatori. "Vaig tenir pànic, vaig veure que em mataven", ha expressat l'home, segons ha informat Europa Press.

L'home ha detallat que havia patit un altre robatori dos mesos abans per part de persones que "anaven vestides exactament igual". Així, l'home temia que, "com l'altra vegada", el deixassin tancat i emmordassat dins d'una habitació, amb la seva dona. "Morirem aquí tancats", diu que va pensar. Els fets van començar a primera hora del matí, quan l'home (que aleshores tenia 78 anys) va sortir al jardí i el van abordar. "Van sortir dos encaputxats, em van agafar pel coll i em van tapar la boca", ha explicat. "Em tenien agafat pel braç i em feien mal, i els vaig dir que col·laboraria", ha recordat.

A continuació, els assaltants van arrancar els cables del telèfon fix i li van llevar el mòbil a la seva dona. Després, els van obligar a obrir la caixa forta. I tot i trobar prop de 15.000 euros, van començar a posar-se "nerviosos" i "violents", ha explicat el jubilat. Atemorit per la seva experiència anterior, va decidir "fer alguna cosa" i va agafar una escopeta de caça "de perdigons petits, per caçar conills", ha dit.

Si bé ha insistit que "no volia disparar", quan va intentar espantar els lladres, ells van accelerar i es van llançar damunt d'ell. De fet, ha indicat que un d'ells va intentar colpejar-lo amb una palanca tipus pota de cabra. "Per poc no em mata", ha afegit. "Va passar tot molt ràpid. Instintivament, em vaig acotar i vaig disparar. No vaig saber si l'havia ferit, no em vaig assabentar de res", ha reconegut.

"No tens temps de pensar", ha raonat l'acusat. En tot moment ha insistit que només volia aconseguir que partissin i, fins i tot, els va indicar el camí perquè ho fessin. Però després del tret, un altre el va colpejar fins que va perdre el coneixement. Quan es va despertar es va veure tot sol i va cridar a l'112. A conseqüència d'això, va patir una fractura a la columna per la qual el van haver d'operar, i una fractura al nas i a la mà.

Al banc dels acusats també hi seu l'altre assaltant, germà bessó del mort, i altres dos homes acusats de ser les persones que van organitzar el robatori. Aquestes dues persones ja van ser condemnades en ferm pel robatori anterior. La Fiscalia demana per als tres presumptes lladres penes que sumen 16 anys de presó.

Amb tot, el jubilat ha indicat que coneix un altre dels imputats, assenyalat com un dels presumptes "cervells" del cop, perquè havia col·laborat amb ell en el seu negoci de màquines escurabutxaques. Precisament, el dia del robatori l'home acabava de vendre l'empresa i n'havia obtingut una bona quantitat de doblers.

El segon atracador reconeix que l'ancià "no volia matar" el seu germà

Abans del jubilat ha declarat com a acusat el segon atracador, germà del mort, un home de 30 anys que ha lamentat haver inclòs el seu germà al pla i també les conseqüències que va tenir per a la víctima del robatori. "Em fa molta pena que el senyor Pablo (propietari de la finca) estigui passant per això, perquè no crec que ell volgués matar el meu germà. Crec que ell no es va aixecar aquell dia i va dir 'vaig a matar a aquest al·lot', és una cosa que vaig provocar jo", s'ha sincerat.

El lladre confés ha mantingut la incriminació respecte dels altres dos processats, afirmant que li van proposar el robatori. Segons la seva versió, no els coneixia d'abans i es van posar en contacte amb ell a través d'un tercer. "El meu germà estava espantat, no volia venir", ha rememorat. Segons el seu relat, a l'inici de l'assalt l'home es va resistir, però després es va posar "tranquil" i va cooperar.

Finalment, l'atracador ha explicat que quan pujaven del soterrani amb els doblers per partir, va veure l'ancià amb l'escopeta: "El vaig mirar als ulls i vaig sentir el tret, i el meu germà va caure darrere, a la part del sofà, i em va dir 'm'ha matat, m'ha matat'". L'home ha negat que hi hagués una advertència prèvia del jubilat i ha assegurat que abans va dir "us mataré". També ha negat que ells exercissin una violència creixent contra el matrimoni o que els haguessin agredit.

De seguida, en sentir els cotxes de la Guàrdia Civil va marxar quan va veure que socorrien el seu germà. Ell va retreure als seus companys haver "deixat tirat" el seu germà, però aquests li van dir que "no passaria res" i el van deixar a Palma. Després dels fets, uns amics li van oferir marxar del país, però va dubtar i quan va veure a les notícies el titular 'Mor un atracador a Porreres' va decidir entregar-se a la Guàrdia Civil per explicar el que havia passat amb el seu germà.

stats