Successos
Societat 11/09/2023

La defensa de l'ancià que va matar un lladre a ca seva: "Temia per la seva vida"

"Com pot repel·lir un senyor de 78 anys l'atac de dos joves encaputxats amb palanques tipus pota de cabra?", ha qüestionat l'advocat aquest dilluns en la primera sessió del judici a l'Audiència de Palma

ARA Balears
3 min
Judici a un ancià

PalmaL'Audiència de Palma ha acollit aquest dilluns la primera sessió del judici contra l'home de 83 anys acusat d'homicidi per matar el lladre que va assaltar ca seva a Porreres el 2018, i que s'espera que duri fins al 20 de setembre. L'advocat de l'ancià ha exposat avui dematí la tesi de la legítima defensa. "Temia per la seva vida", ha subratllat el lletrat davant el jurat, qüestionant també "com pot repel·lir un senyor de 78 anys l'atac de dos joves encaputxats armats amb palanques tipus pota de cabra", segons ha informat Europa Press.

A banda de l'home de 83 anys (que en tenia 78 en el moment dels fets), a la banqueta dels acusats hi seuen tres homes per participar en l'assalt a la finca. Segons el relat dels fets, l'acusat d'homicidi va disparar amb una escopeta de caça a un dels lladres, cosa que li causà la mort, el febrer del 2018, a la seva casa de camp.

Els advocats i la Fiscalia no discuteixen el nucli dels fets: que hi va haver un robatori i que l'ancià va disparar mortalment al lladre; però sí que debaten sobre la proporcionalitat del tret, atès que sostenen diferents versions quant als detalls, com ara la violència emprada pels assaltants. En concret, la Fiscalia demana per als tres presumptes lladres penes que sumen 16 anys de presó, i per al propietari de la finca uns altres quatre anys de presó. Per la seva banda, l'acusació particular de la mare del lladre mort acusa l'ancià d'assassinat, amb una petició de pena de presó superior.

Els lladres sabien que tenia doblers

En aquesta primera sessió, cada una de les parts ha exposat les seves posicions. La Fiscalia manté que un dels acusats sabia que el propietari de la finca tenia doblers i va proposar a l'altre cometre el robatori. Alhora, aquest va avisar dos germans perquè s'encarregassin d'executar-ho i acordaren que els altres dos els duguessin en cotxe i els recollissin després del robatori.

Així, els dos germans van accedir a la finca amb passamuntanyes per evitar ser reconeguts, uns guants i dues palanques de pota de cabra amb les quals pretenien obrir la caixa forta. Quan l'ancià va sortir a passejar –suposadament, sabien que ho feia habitualment– el van abordar per l'esquena i li van exigir els doblers.

Diferències quant a la violència entre les parts

Ara bé, les versions de les parts difereixen quant a l'agressivitat i la violència emprada per exigir els doblers. La defensa de l'ancià assegura que li van posar al coll un ganivet de grans dimensions, la qual cosa neguen els advocats dels lladres. En aquest sentit, la defensa també argumenta que la violència va anar in crescendo al mateix temps que li demanaven més i més doblers. La Fiscalia afirma que el van agafar per l'esquena i li van tapar la boca perquè no cridàs, mentre que dins la casa haurien empès la seva dona, qui hauria caigut.

Tal com continua el relat, quan els dos germans estaven carregant en unes motxilles els doblers que hi havia dins la caixa fort, el septuagenari va poder agafar una escopeta de caça que tenia a l'habitació. Aquest és un altre punt sobre el qual els relats no coincideixen. Per una banda, l'ancià assegura que els va dir que partissin i que ells, en lloc de fer-ho, es van llançar damunt d'ell, moment en què va disparar.

Per la seva banda, la Fiscalia i altres acusats diuen que va esperar que tornassin els lladres a la sala i quan pretenien sortir amb els doblers els va disparar. Així, suposadament el germà va iniciar un forcejament amb l'ancià per llevar-li l'arma i el colpejar a diverses parts del cos, fins que finalment va aconseguir agafar l'escopeta i va sortir de la casa carregat amb el seu germà a l'esquena. També duia una motxilla amb els doblers robats.

stats