Societat 10/03/2021

D'un concurs de reptes a tres dies de vexacions a un pis de Manacor

Els set detinguts per lesionar i denigrar un home amb discapacitat han quedat en llibertat després de passar a disposició judicial aquest dimecres

4 min
Tres de les persones detingudes per lesions i vexacions a un home a Manacor en el moment de passar a disposició judicial aquest dimecres.

PalmaEl que havia de ser un concurs amb el nom 'Canvia el meu look o destrossa'l' va acabar amb una marató de tres dies de vexacions i tortures. Entre divendres i diumenge, a un pis de Manacor, set persones –tres dones i quatre homes d'entre 20 i 30 anys– haurien denigrat un home de 34 anys, amb una discapacitat intel·lectual, a qui varen arribar a fer tatuatges humiliants a la cara i al pit, a aferrar-li els llavis amb cola d'impacte i fins i tot a cosir-li els dits dels peus. Els set acusats de lesions i vexacions, a qui també se'ls podria imputar un delicte de detenció il·legal si es demostra que la víctima va estar retinguda en contra de la seva voluntat, han passat aquest dimecres a disposició judicial i han quedat en llibertat amb càrrecs, després que els detinguessin entre diumenge i dilluns. El Jutjat d'Instrucció número 3 de Manacor els ha prohibit sortir de l'Estat, els ha retirat el passaport i els ha prohibit acostar-se i comunicar-se amb la víctima. Hi ha una vuitena investigada –la mare d'un dels acusats, propietària de la casa on es varen perpetrar les tortures–, que va prestar declaració a la comissaria i després va quedar en llibertat.

Segons ha explicat el portaveu de la Policia Nacional, l'inspector Alejandro Becerra, tot va començar arran d'una convocatòria que va fer la víctima a través de les xarxes socials per "canviar el seu look". L'anunci, publicat en diferents portals i al qual ha tingut accés l'ARA Balears, proposava una mena de concurs en què els participants rebrien entre 500 i 3.000 euros per sotmetre l'home a passar diverses proves. Si no aconseguia superar el repte que proposaven els participants, el podrien castigar de diferents maneres. Va ser en aquests "càstigs" que "els arrestats s'haurien aprofitat de la seva vulnerabilitat per humiliar-lo", explica un comunicat de la Policia Nacional. La víctima tenia un canal de Youtube on publicava vídeos en què feia que desconeguts el sotmetessin a desafiaments i proves i, si fallava, el castigaven, per exemple, pintant-li la cara amb un retolador. La idea del concurs era fer un altre vídeo i, de fet, els autors de les vexacions les varen enregistrar i alguns mitjans locals n'han publicat imatges.

Quan l'home que havia publicat l'anunci va trobar set interessats a participar en aquest concurs va obrir un grup de WhatsApp amb tots els participants, que eren de dos grups que no es coneixien entre si: dues al·lotes de Palma i cinc persones més de Manacor. Alguns dels implicats ja tenien antecedents policials, ha explicat l'inspector, però no ha dit per quins delictes. Entre tots varen "pactar un document" que volia ser una mena de contracte i en què s'excloïen dels càstigs pràctiques sexuals i d'extrema violència, segons ha puntualitzat Becerra.

Divendres la víctima es va citar amb les dues investigades a Palma. Des d'allà, i amb els ulls tapats, el varen conduir a un pis de Manacor, on l'esperaven cinc persones més. Allà li varen llevar el DNI i el varen fotografiar per amenaçar-lo que, si no complia les condicions del concurs, el denunciarien per incomplir el contracte. Després començaren les proves que no es varen aturar fins diumenge. Pels reptes que no va superar, a part de tatuar-li la cara, cosir-li els dits dels peus i causar-li lesions a diferents parts del cos, els agressors també el varen fer pujar despullat al terrat de l'edifici on, després de tirar-li una botella d'aigua freda damunt, el varen obligar a estar-hi xop durant mitja hora. Segons el comunicat de la Policia Nacional, això li va causar una hipotèrmia i marejos.

El consentiment, fora de joc

"El joc va anar pujant d'intensitat fins que diumenge la víctima va desistir continuar, però els participants li varen recordar que les proves eren a canvi de doblers. En aquell moment el jove es va sentir aclaparat i intimidat per la situació i va voler partir del pis", ha declarat el portaveu de la Policia Nacional. Aleshores, i després d'una discussió, li varen tornar el mòbil i va sortir de la casa acompanyat de les dues joves de Palma per anar a cercar doblers per pagar-los. Quan va ser al carrer, ho va aprofitar per telefonar a una amiga per demanar auxili, ha explicat l'inspector. És ella qui va telefonar a la Policia Nacional i va ajudar els agents a localitzar-lo. La víctima no sabia on era perquè havia arribat fins allà amb els ulls tapats. Agents de la Policia Nacional el varen trobar i, a continuació, varen arrestar els tres dels presumptes responsables dels fets que havia denunciat. Dilluns van detenir els altres quatre.

Cal tenir en compte que tot i que els reptes físics estaven pactats, "les lesions es persegueixen d'ofici", ha destacat Alejandro Becerra. És a dir que quan es fereix algú "el delicte existeix encara que hagin convingut a fer aquesta pràctica", ha aclarit el portaveu policial. A més, quan es tracta de menors o persones discapacitades, "no hi ha cap consentiment ni un", hi ha insistit. A partir d'avui, ha començat la fase d'instrucció del cas, que determinarà si la víctima tenia "capacitat de dir que no, de poder controlar la situació i evitar que tot això succeís".

stats