Temporal als EUA
Societat 23/12/2022

"Passaré el Nadal volant": cursa per arribar a temps a casa per menjar els torrons en ple temporal als EUA

La tempesta de neu, vent i fred ha deixat milers de vols cancel·lats als Estats Units i al Canadà

3 min
Un passatges comprova els retards i cancel·lacions de vols a l'aeroport de Vancouver

BarcelonaEl temporal que està colpejant el centre i l'est dels Estats Units està provocant un temps extremadament complicat en moltes parts del país durant els dies previs a Nadal. Baixades de temperatura extremes, condicions de vent molt fort i pluges i neu abundants són les principals conseqüències climàtiques del que el National Weather Service (NWS) ha descrit com una tempesta "única en una generació" que ha fet que milers de vols s'hagin cancel·lat o vagin amb retard.

Segons el portal Flightaware, ja s'han anul·lat més de 5.800 vols amb origen o destí als Estats Units en els dos últims dies, i de cara a dissabte s'hi sumarien uns 170 vols més. I també hi ha hagut afectacions sense precedents en els avions que surten del Canadà, on es reprodueixen les baixes temperatures i fortes nevades. Tot plegat complica els viatges per Nadal i ha convertit en una cursa el retorn dels expatriats que intenten arribar a casa a temps per les festes. Dues noies catalanes afectades per aquesta situació expliquen a l'ARA el seu testimoni.

"Ens han dit que no anéssim a l'aeroport: era evident que no sortiríem"

La Berta, de Barcelona, té 15 anys i ha viscut els últims quatre mesos a Coquitlam, a 30 quilòmetres del centre de Vancouver (Canadà), on ha cursat el primer trimestre de 4t d'ESO. Dimecres ho tenia tot previst per volar via París cap a Catalunya, on havia d'arribar aquest dijous, però el temporal i les baixes temperatures (de fins a -11 ºC) li han esguerrat els plans. "A la nit ens van dir que el vol quedava cancel·lat però que anéssim a l'aeroport igualment, i al matí ens van dir que no hi anéssim perquè l'aeroport estava col·lapsat i no hi guanyaríem res: era evident que no sortíem", explica. Després de la sensació d'"incertesa" que va viure per saber si arribaria per festes, el consol ha estat a mitges, ja que ha aconseguit canviar el vol per un altre que, de moment, no surt fins diumenge 25. "Passaré el Nadal volant", diu, amb l'esperança de poder arribar a temps de menjar-se els canelons de Sant Esteve a Barcelona.

Testimoni de la Berta, atrapada pel temporal als EUA.

"Ja estava fent plans mentals per veure amb qui dinaria per Nadal"

Una mica més de sort ha tingut Marina Garrote, una noia de 30 anys de Cerdanyola del Vallès i que en principi arribarà per Nadal. Això sí, després d'haver viscut una odissea. Fa mig any que resideix a Vancouver, on treballa d'investigadora a la Universitat de la Colúmbia Britànica, i tenia bitllets per tornar aquesta setmana. A causa del temporal, especialment fort entre dilluns i dimarts, li van cancel·lar els vols dues vegades i, segons explica, tota la gestió posterior ha sigut un "malson". "A part de tota la complicació d'estar en una ciutat nevada, col·lapsada i no preparada per això, el pitjor ha sigut la gestió telefònica i online per poder fer els canvis, especialment amb eDreams, que s'espolsaven les culpes". I hi havia un altre problema afegit: dels tres vols fins a casa, els dos primers –de Vancouver a Seattle i d'allà a Londres– estaven connectats, però el que l'havia de portar fins a Barcelona ja no.

"El primer me'l van cancel·lar i a l'aeroport em van dir que mirés d'arribar a Seattle d'una altra manera, però estava tot molt nevat, no hi havia bitllets de bus i no tinc permís per conduir aquí", explica. Després de nombroses gestions i hores al telèfon, va aconseguir que la companyia Alaska Airlines li donés un vol directe de Vancouver a Londres i, per quadrar-lo amb la resta del viatge, va canviar el vol des de la capital britànica fins a Barcelona. "Però l'endemà van tornar a cancel·lar el vol des de Vancouver", diu. El problema es feia gros: quan finalment li van donar un tercer vol per sortir del Canadà, amb escala a Nova York, aquest arribava a Londres quan l'últim avió ja s'havia enlairat.

"Pensava que no podria venir, estava molt trista i ja començava a fer plans mentals: «Aniré a dinar a casa d'aquest que sé que fan un dinar...»" Per sort, coneixia diverses persones en una situació similar a ella i que s'havien quedat "sense plans" perquè no havien pogut volar. Finalment, però, després d'hores i hores d'"impotència" al telèfon (ella, i també els seus pares des de Catalunya), la situació s'ha encarrilat: ha aconseguit fer un últim canvi i aquest divendres ja esperava per embarcar a l'aeroport de Vancouver. "Encreuem els dits, que no es cancel·li res més i pugui arribar".

stats