Societat 11/02/2021

El pas dels satèl·lits Starlink alarma veïns de Mallorca

Els aparells són enlairats en tandes de 60 aprofitant les missions dels seus coets Falcon per a clients com la NASA

Ara Balears
1 min
Els satèl·lits de l'empresa Starlink sobrevolant els Països Baixos.

Una filera de més d'un centenar de llums han sobrevolat Mallorca aquest dijous dematí, quan encara feia fosca, i ha alarmat diversos veïns de la Colònia de Sant Pere. El primer que han pensat és si es tractava d'avions militars, però fonts de l'Exèrcit de l'Aire i del gestor aeri espanyol Enaire han confirmat a l'ARA Balears que no hi havia cap maniobra prevista.

El que han vist els veïns eren els satèl·lits de l'empresa Starlink, de la firma SpaceX, propietat d'Elon Musk, el fundador de Tesla. Els aparells són enlairats en tandes de 60 aprofitant les missions dels seus coets Falcon per a clients com la NASA, i ofereixen servei comercial d'internet. En la pàgina web Find Starlink es pot consultar la trajectòria que segueixen els satèl·lits de Musk i es pot comprovar que a les 6.20 hores d'aquest dijous era un bon moment per observar-los mentre passaven per Mallorca.

Per una quota mensual de 85 euros (més 430 euros d'alta) s'obté una velocitat d'entre 50 i 150 megabits per segon amb una latència de 20 a 40 mil·lisegons, que potser no sembla gran cosa a qui gaudeix de fibra òptica, però resulta tan atractiva per a qui no pot disposar-ne que Starlink assegura que té més de 700.000 clients interessats. Amb tot, l'objectiu és abastar tot el planeta: el projecte complet de Musk inclou 42.000 satèl·lits i ja té permís per llançar-ne 12.000.

stats