Societat 27/01/2022

Els partits del Pacte demanen que es condemni la participació "activa del franquisme" en l'Holocaust

ARA Balears
1 min
S'han encès set espelmes en record de les víctimes de l’Holocaust.

PalmaUnides Podem, el PSIB i MÉS per Mallorca han registrat aquest dijous, Dia internacional de commemoració en memòria de les víctimes de l'Holocaust, una proposició no de llei (PNL) al Parlament perquè es reconegui i es condemni, de manera oficial, la participació "implícita i activa del franquisme" en l'Holocaust.

Segons ha informat Europa Press, la portaveu adjunta de Podem, Esperança Sans, ha exposat que "el millor que podem fer per honrar les víctimes de l'Holocaust és posar en marxa polítiques que no ens permetin repetir els errors comesos en el passat".

Mitjançant aquesta PNL, els partits del Pacte demanen que el Parlament honri i reconegui el sofriment de les persones jueves refugiades del nazisme i de les seves famílies. Sans ha explicat, en aquest sentit, que "és molt important" que les institucions públiques s'impliquin en la condemna d'un esdeveniment tan fosc de la nostra història, "més quan l'auge de l'extrema dreta a Europa sembla incessant".

Per això, demanen el suport de la resta de grups polítics per instar de manera unànime el Govern que aprofundeixi en la investigació sobre refugiats nazis durant el franquisme a les Balears i a la resta d'Espanya. A més, reclamen que aquests estudis siguin públics i es traslladin a les autoritats alemanyes, en un exercici de preservació de la memòria.

Amb tot, Sans ha recalcat "l'inestimable esforç" que fan totes les associacions memorialistes de les Balears: "Treballen dia a dia perquè la dignitat es retorni a les famílies de represaliats pel franquisme, i perquè les seves històries siguin conegudes".

stats