Societat 17/12/2019

El papa Francesc elimina el secret pontifici per als casos de pederàstia

La nova instrucció respon a una reivindicació de les víctimes de pederàstia i entrarà en vigor immediatament

Soraya Melguizo
2 min
El papa Francesc durant el seu discurs al Vaticà / EFE

ROMAEl papa Francesc ha aprovat l'eliminació del secret pontifici en els casos relacionats amb els delictes d'abusos sexuals a menors i adults vulnerables per part de membres del clergat. Es tracta d'una decisió històrica que estableix, a més, que la justícia de qualsevol país pugui accedir als registres dels processos canònics.

Les noves instruccions aprovades pel pontífex i difoses aquest dimarts pel Vaticà estableixen que "no es pot imposar cap vincle de silenci pel que fa als fets encausats ni al denunciant ni a la persona que afirma haver estat perjudicada ni als testimonis". Les noves disposicions actualitzen les normes sobre la confidencialitat de les causes relacionades amb la pederàstia en el si de l'Església, tal com estava previst fer després de la històrica cimera celebrada al febrer al Vaticà.

A més de l'eliminació del secret pontifici en aquests delictes, la principal novetat és que a partir d'ara els magistrats instructors de qualsevol país podran tenir accés a les denúncies, testimonis i documents processals relacionats amb casos d'abusos conservats als arxius dels diferents departaments del Vaticà o de les diòcesis i que fins ara estaven protegits pel secret pontifici.

Les noves disposicions no modifiquen ni el secret de confessió, que continua inalterabe també per a aquest tipus de delictes, ni el secret d'ofici, fonamental en qualsevol ordre jurídic, però puntualitza que aquest últim no podrà obstaculitzar "el compliment de les obligacions establertes en cada lloc per la legislació estatal, incloses les eventuals obligacions de denúncia, així com donar curs a les resolucions executives de les autoritats judicials civils".

La normativa, que entrarà en vigor immediatament, endureix més algunes normes sobre els casos de pederàstia i estableix com a delicte l'"adquisició, possessió o divulgació, amb un objectiu libidinós, d'imatges pornogràfiques de menors de 18 anys per part d'un clergue", i no només dels menors de 14 anys com fins ara.

stats