Societat 17/09/2019

Palma tindrà un nou Pla General d'Ordenació Urbana a final del 2020

L'Ajuntament ha adjudicat el projecte a l'empresa Territorio y Ciudad per 972.000 euros

Alba Tarragó
2 min
Palma destina 1,4 milions a l'assistència tècnica que completarà la revisió del Pla General d'Ordenació Urbana

PalmaLa regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, ha anunciat aquest dimarts l'adjudicació del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU), que s'ha fet a l'empresa Territorio y Ciudad per 972.000 euros. Segons les previsions de l'Ajuntament, el projecte estarà acabat a final del 2020.

Si bé els plans generals cal revisar-los aproximadament cada deu anys, assegura el director General d'Urbanisme, Biel Horrach, el que està vigent a Ciutat data del 1998. Tot i això, "molts aspectes s'han anat modificant", atès que Palma, juntament amb Barcelona, és "una de les ciutats que per les dinàmiques globals necessiten adaptar-se a les noves dinàmiques turístiques i d'allotjament", apunta el directiu municipal.

Així, l'octubre del 2010 es va iniciar el procés de revisió del PGOU actual, passant per diverses fases. L'octubre d'aquest any es va acordar obrir un període per presentar suggeriments i observacions, que es va tornar a obrir el febrer del 2012. Finalment, el setembre del 2013 l'Ajuntament va elaborar un document de directrius bàsiques, que va ser la base de l'avanç de plantejament lliurat el novembre del 2014.

El govern municipal de Mateu Isern, amb el tinent de batle Jesús Valls com a responsable d'Urbanisme, es va comprometre a aprovar el Pla General durant aquest mandat sense èxit, atès que no va poder complir els terminis. La direcció del PP de Palma va acabar per deixar enlaire la revisió d'aquest document.

L'anterior legislatura va reprendre aquesta tasca el 2015, quan el llavors regidor d'Urbanisme, Antoni Noguera, va anunciar que la seva intenció era deixar el Pla General aprovat durant el primer semestre del 2017. L'objectiu no es va dur a terme i tres anys més tard l'Ajuntament de Palma va nomenar una nova empresa com a encarregada de la revisió del PGOU. El retard el varen excusar amb les noves exigències establertes per la Llei d'urbanisme de les Illes Balears de 2017. Des d'aleshores, ha assenyalat Neus Truyol, s'han succeït "dos anys de tramitacions administratives i processos judicials que han fet que aquesta contractació s'endarrerís".

L'empresa adjudicatària té ara fins a principi del 2020 per entregar un esborrany del projecte estructural, ha informat Truyol. A continuació, Cort avaluarà el document i en demanarà una entrega més detallada per a l'estiu del 2020. Si el calendari es compleix, l'any vinent Palma "tindria el gruix del Pla General", confia la regidora.

L'Ajuntament té la intenció que el nou PGOU "estructuri la ciutat del futur, dels propers 15 o 20 anys". Entre els criteris generals d'aquest nou document es troben la perspectiva de la diversitat, per promoure un habitatge digne, i la reducció de la contaminació, tant acústica com de l'aire. Juntament amb aquests, la regidoria vol promoure un urbanisme de proximitat i resilient, que afronti el canvi climàtic, i incentivar una economia que garanteixi les condicions laborals dignes.

stats