Societat 05/03/2019

Palma analitzarà per barriades la taxa d'incidència de la sida

És el primer ajuntament balear que crea una taula de feina amb les entitats i el Govern per lluitar contra aquesta malaltia

S. Vidal
2 min
Palma analitzarà per barridades la taxa d'incidència de la sida

PalmaL'Ajuntament de Palma segueix el camí d'altres municipis de l'Estat, com Sevilla o Torremolinos, i s'adhereix a la lluita d'entitats i institucions contra la sida amb l'objectiu primer de conèixer la taxa d'incidència per barriades com a millor mesura per a la prevenció, el tractament i l'erradicació.

La taxa de nous portadors del VIH davalla arreu del món però es manté a Espanya, amb un 8% de la població. A les Balears la taxa gairebé es duplica, atès que arriba al 14 per cada cent mil habitants. "És essencial poder fer una anàlisi específica de la realitat de Palma i veure les diferents taxes per barriades per poder plantejar actuacions", ha explicat el coordinador de l'associació ALAS, Joan Viver.

Palma és el primer municipi que fa una passa com aquesta a les Balears. Després que el ple aprovàs l'adhesió a la Declaració de París, en què batles d'arreu del món es comprometien a posar fi a l'epidèmia, han presentat la següent passa per posar fill a l'agulla. "El nostre compromís és fer feina coordinats per trobar mecanismes des de diferents departaments", ha assenyalat el regidor de Joventut, Aligi Molina.

A la comissió de seguiment també hi haurà representants de Son Espases, Son Llàtzer, la Taula per la Sida, ALAS i la Conselleria de Salut. La intenció és, en primer lloc, escriure un reglament intern i començar a funcionar per assolir l'objectiu final per al 2020: arribar al 90% de les persones que saben que tenen el virus, el 90% de persones tractades i el 90% de portadors que rebin teràpia retrovírica. Aquesta meta per al 2030 puja al 95% i a les Balears requereix més esforç en el diagnòstic, ja que el percentatge actual és d'un 82%.

La directora de Salut Pública, Maria Ramos, ha animat altres municipis a seguir l'exemple i ha recordat que fa temps que la Conselleria treballa en aquest àmbit amb les entitats. Ara bé, "la salut no només depèn de cada persona, o de les administracions, sinó també de la ciutat o el barri en què vivim", ha recordat. "La detecció és la principal eina per actuar".

stats