Societat 02/06/2022

Oxford estudia la presència del virot petit a la Dragonera

Les investigacions conclouen que aquesta espècie té una mortalitat elevada per culpa de la pesca

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu del virot petit.

PalmaEquips de recerca de la Universitat d'Oxford estudien actualment la presència del virot petit a la Dragonera; en concret, observen aspectes complementaris de l'ecologia d'aquesta espècie, com el seu comportament a la mar, les àrees on pesquen i quan cerquen menjar, entre altres factors, segons ha informat aquest dimecres el Consell de Mallorca.

L'estudi internacional d'aquest ocell en perill d'extinció se suma també a una altra investigació que està duent a terme la Iniciativa de Recerca de la Biodiversitat de les Illes (IRBI), que tracta de detectar zones noves de nidificació mitjançant la localització de nous nius en zones de difícil accés, com els penya-segats. Aquest projecte inclou la instal·lació de càmeres de visió nocturna.

Per altra banda, hi ha un tercer estudi que està fent el Grup d'Ecologia i Demografia Animal de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea). La seva intenció és fer un seguiment de la reproducció de l'ocell en coordinació, també, amb la Universitat d'Oxford. Segons han indicat, avui dia es coneixen uns 30-40 nius a l'illa, però podrien ser més.

Segons recull Europa Press, els diferents grups científics col·laboren entre tots per recollir tota la informació possible sobre aquesta espècie i poder entendre'n millor la presència al parc natural de la Dragonera.

Mortalitat elevada

Els estudis corroboren que el virot petit té una mortalitat elevada per culpa de la pesca, així com dels depredadors dels seus nius. De fet, els científics de l'Imedea han destacat que entre les amenaces a les quals s'enfronta aquesta espècie, la ingesta involuntària de plàstic és una de les més preocupants. Segons han lamentat, molts dels ocells que s'han trobat morts tenen restes de plàstics a l'estómac.

Quant a la tasca de localitzar noves àrees de nidificació, tant als illots del Pantaleu i sa Mitjana com l'illa de sa Dragonera, ja han localitzat una zona nova de cria i que es continuarà treballant en les prospeccions, segons ha explicat IRBI.

stats