Societat 29/06/2023

L’Orgull treu al carrer milers de persones a Palma per fer “fora els feixistes de les institucions”

La manifestació pels drets del col·lectiu ha recorregut els carrers de Ciutat, alhora que el PP anunciava un acord de govern amb Vox

2 min
La manifestació de l'Orgull LGTBI de Palma d'enguany ha començat al passeig del Born i ha acabat al parc de les Estacions.

PalmaEls crits de “fora feixistes de les institucions” esclataven enmig de les Avingudes de Palma en boca de milers de persones, al mateix temps que Marga Prohens anunciava un acord de govern entre el Partit Popular i Vox per l’Executiu de les Illes. La manifestació de l’Orgull LGTBI convocada per Ben Amics aquest dimecres horabaixa ha omplert el passeig del Born i, seguint el seu recorregut, les Rambles i les Avingudes fins a arribar al parc de les Estacions, on la protesta ha desembocat en una festa amb la revetla que ja és tradició cada 28 de maig i l'entrega dels premis Siurell i Dimoni Rosa, que entrega la mateixa entitat. Segons l'organització de Ben Amics, es calcula que hi han participat prop de 5.000 persones.

L'ambient pre(i post)electoral s'ha respirat des de l'inici de la manifestació amb les consignes "Els drets socials no es negocien" o "La transfòbia no és una opció", i pancartes en què es podia llegir "A l'armari que hi tornin els feixistes" o "No tornarem 50 anys enrere". També en clau electoral, Juanito López, fundador del Front d'Alliberament Gai de les Illes (FAGI), ha assenyalat en la lectura del manifest que "aquest juny brillant a les portes d'unes eleccions en què ens jugam les nostres vides, deixarem clar que lluitarem fins al final pels nostres drets, que no acceptarem ni una sola retallada en els nostres drets". El colofó, però, ha arribat amb la cloenda de l'acte, amb la crida "Vota rosa, vota amb orgull" de López, qui, directament, ha animat: "Vota socialista, vota sumar". Coincidint amb el recent acord entre PP i Vox, ha advertit: "Al Parlament balear estarem vigilants".

En la mateixa línia, l'anterior presidenta de Ben Amics, Tatiana Casado, ha alertat que "estam en plena onada reaccionària" i que "els drets que es conquisten amb dècades de lluita es poden perdre en pocs mesos de governs ultres". Per això, ha insistit que "la ciutadania ha de ser conscient de quins partits polítics contribueixen a consolidar els nostres drets, i també quins partits ens rebutgen i ens volen esborrar del mapa". En el cas de les Illes, Casado ha recordat alguns dels darrers episodis que ha patit el col·lectiu, com ara que el Servei de Salut hagi deixat "les dones trans a la seva sort", conscients que "el conveni amb Barnaclínic per a cirurgies de reassignació genital caducava"; la denúncia d'Abogados Cristianos a l'institut de Porreres per fer llegir un còmic sobre una relació lèsbica, o la darrera agressió LGTBIfòbica a Izan.

Pel que fa a la representació política, en la manifestació hi han participat com a partits, amb les respectives pancartes, el Partit Socialista, MÉS per Mallorca, Unides Podem i Esquerra Unida. Alhora, però, hi han assistit a títol individual les membres del Partit Popular Catalina Cirer i Lourdes Roca, i de Ciutadans Patricia Guasp. Dins l'àmbit institucional, només la candidata del PSIB al Congrés, Francina Armengol, ha fet declaracions. “Estam preocupats davant la involució democràtica de drets que pot succeir a la nostra terra amb els nous governs que s’estan formant”, ha admès Armengol. Exemple d'això, ha continuat, és la negativa de la Mesa del Parlament a penjar la bandera LGTBI per primera vegada, “la qual cosa no havia estat mai discutida per les forces polítiques".

stats