Societat 28/06/2019

L'onada de calor arribarà al seu punt màxim aquest dissabte

Segons l'Aemet les temperatures podrien arribar als 40 graus

J. Genovard
2 min
L'onada de calor arribarà al seu punt màxim aquest dissabte

PalmaL'onada de calor que va arribar aquest dilluns a les Illes Balears i que ataca tot Europa arribarà al seu punt màxim amb temperatures a l'arxipèlag que podrien arribar als 40 graus. Durant la setmana, protecció civil, Emergències i altres entitats han publicat diferents consells per combatre l'onada de calor, però tot i això, aquest divendres ha mort a Espanya una altre persona per les fortes temperatures.

Durant la jornada d'avui, divendres, la temperatura màxima ha arribat als 39 graus, la mateixa xifra que es registrà el passat dimecres. La sensació tèrmica a les Illes s'ha mantingut durant tota la setmana com una de les més caloroses que es recorden en els darrers anys i demà es podrien batre rècords de temperatura a la comunitat autònoma

Davant aquesta situació, el servei d'Emergències 112 Illes Balears ha activat per a aquest dissabte el nivell 1 del Pla Meteobal per temperatures altes.

Després d'activar el nivell d'alerta, l'112 també ha elaborat un llistat de consells per lluitar contra l'augment de les temperatures. Entre aquests destaquen la hidratació contínua, la recomanació d'evitar menjars calents o pesats i l'ús de roba lleugera, no ajustada, de colors clars i preferentment de cotó. Pel que fa a les recomanacions per aquells que tenen menors al seu càrrec, el servei d'Emergències ha remarcat que no es deixin infants tancats dins els cotxes amb les finestres tancades (recordant l'incident de l'estiu passat), i ha han recomanat que intentin evitar que els infants facin exercicis o jocs exposats al sol a les hores punta de calor.

L'onada de calor provoca un augment del 20% de la demanda elèctrica a les Illes Balears

Endesa ha informat que la punta màxima de consum d'energia elèctrica a Balears ha crescut un 19,8% com a conseqüència de l'onada de calor. El valor màxim de punta de demanda s'ha produït entre les 13.00h i les 14.00 hores d'aquest dijous, amb un consum registrat de 1.101 MW, 182 MW superior al registrat el dijous de la setmana passada.

La causa principal d'aquests valors és l’increment de les temperatures que ha fet augmentar el consum elèctric per l'ús d'equips d'aire condicionat i climatització en els sectors residencial, comercial i turístic. Segons ha informat la companyia elèctrica, durant tota la setmana la demanda s’ha incrementat dia a dia.

stats