L'OMS preveu que més de la meitat de la població europea es contagiï per òmicron en dos mesos

L'Agència Europea de Medicaments defensa que això permetrà avançar més ràpidament cap a una situació "endèmica"

3 min
Xavier, pare del fotògraf, durant el seu confinament domiciliari després de donar positiu en un test d'antígens el passat 28 de desembre del 2021.

Brussel·lesLa velocitat d'expansió de la variant òmicron del coronavirus no té aturador. L'Organització Mundial de la Salut (OMS) preveu que només en les pròximes sis o vuit setmanes més de la meitat de la població europea s'hagi contagiat. Aquest ritme vertiginós preocupa tant a aquest organisme com a l'Agència Europea de Medicaments (EMA), que avisen de l'allau d'hospitalitzacions que s'emparella a aquesta alta transmissibilitat, malgrat que en molts casos els afectats tinguin símptomes greus o no en presentin.

Ara bé, que un gruix majoritari de la ciutadania acabi encomanada per l'òmicron també implica un augment de la protecció natural, a més de la que proporcionen les vacunes, cosa que l'EMA creu que permetrà avançar "més ràpidament cap a un escenari d'epidèmia". Això no vol dir que el regulador europeu cregui que ja és hora de tractar la pandèmia del coronavirus com la grip, però sí que permetrà acostar-se una mica més a aquest horitzó. En una entrevista a la SER, el president espanyol, Pedro Sánchez, defensava que "tenim les condicions perquè, a poc a poc, comencem a avaluar l'evolució de la malaltia amb paràmetres diferents dels que hem fet servir fins ara", però encara no s'hi ha arribat.

Per això, el director de l'OMS per a Europa, Hans Kluge, ha demanat "precaució amb les prediccions sobre el futur", ha recordat que el coronavirus ja ha sorprès "més d'una vegada" i ha reblat que l'objectiu d'aquest 2022 és, de moment, "estabilitzar" la pandèmia, amb la protecció dels grups vulnerables i el personal sanitari com a prioritats. Kluge s'ha mostrat preocupat per la pressió assistencial derivada de l'òmicron.

No abusar de les dosis de reforç

Això no vol dir que al final del túnel no hi hagi l'escenari de gripalització del virus que Sánchez augura. El cap d'estratègia de vacunació de l'EMA, Marco Cavaleri, ha volgut ressaltar aquest vessant menys negatiu d'una situació de pandèmia que encara descriu com a "molt preocupant". Tot i considerar que encara és massa d'hora per parlar d'endèmia, l'EMA sí que creu que la ràpida expansió de l'òmicron és un pas més en aquesta direcció: "Amb l'òmicron hi haurà més immunitat natural, a més de la vacunació, de manera que s'avançarà més ràpidament cap a un escenari d'epidèmia", ha dit Cavaleri. "Ningú sap quan arribarem al final del túnel, però hi arribarem. El més important és que avancem cap a la possibilitat que el virus sigui més endèmic", ha afegit.

Per fer-ho, el regulador europeu no creu que una estratègia basada en les dosis de reforç sigui "sostenible" a llarg termini. Mentre alguns països com Israel o Grècia ja han començat a punxar els seus ciutadans per quarta vegada o tenen previst començar a fer-ho, l'EMA avisa que pot ser contraproduent: "Cal anar amb compte de no saturar el sistema immune amb repetides vacunacions", ha dit Cavalieri, que també s'ha referit a la fatiga de la població si s'ha de vacunar cada "tres o quatre mesos". Des del regulador europeu sí que avalen administrar la quarta dosi a les persones amb deficiències immunitàries, però Cavalieri ha defensat que "seria millor començar a pensar en l'administració de dosis de reforç més espaiades en el temps i que se sincronitzin amb l'arribada de l'hivern, com es fa amb la grip".

La tercera dosi, però, és necessària per continuar evitant les versions més severes de la malaltia que poden provocar tant l'òmicron com la delta, i per això l'EMA està avaluant les dades de Pfizer per a la dosi de reforç en adolescents i confia que la farmacèutica aviat sol·liciti també l'autorització per a la tercera punxada en criatures. "Si bé la protecció disminueix uns mesos després de la vacunació, torna a augmentar fins al 90% amb la dosi de reforç", ha dit Cavaleri.

stats