Societat
Societat 04/12/2022

L'Oficina Balear de la Infància alerta de la "mercantilització" de menors en conflictes entre els pares

L'entitat va dur a terme 262 actuacions el 2021, 139 de les quals van incloure l'obertura d'un expedient per vulneració de drets de la infància

ARA Balears
2 min
Les mans d'una nina petita en una escola infantil

PalmaL'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència (OBIA) alerta en el seu informe anual del 2021 de la "mercantilització" de menors en conflictes entre els pares. "No és un excés afirmar que ens han arribat conflictes de parella en què s'ha mercantilitzat amb els menors i han vulnerat els seus drets", recull l'informe de l'organisme que dirigeix Josep Lluís Riera, càrrec que va assumir durant el 2021, segons recull Europa Press.

El document, que s'ha lliurat al Parlament, explica que són comunes a l'Oficina les sol·licituds d'orientació per part de pares "que, immersos en situacions conflictives de parella, d'alguna manera perdien de vista l'interès superior del menor i les obligacions de criança". L'informe destaca "casos singulars", com un en què es va privar el nin "de la seva identitat en un intent d'obstaculitzar la relació amb el fill de l'altre progenitor", i un altre cas de trasllat i retenció il·lícita d'un menor a l'estranger.

L'Oficina Balear de la Infància va dur a terme 262 actuacions el 2021, 139 de les quals van incloure l'obertura d'un expedient per vulneració de drets de la infància. Les altres 123 són consultes resoltes sense obrir expedient.

D'altra banda, l'informe desgrana les cridades rebudes pel telèfon 116111 d'atenció al nin i l'adolescent, que a les Balears gestiona la Fundació ANAR. A les Illes es van atendre 1.246 trucades: 1.051 a la línia d'atenció al nin i adolescent i 195 per la línia per a família i centres escolars. Un total de 279 van requerir orientació especialitzada, cosa que pot incloure derivar el cas a la Policia, serveis de protecció al menor, Col·legi d'Advocats i altres tipus de recursos.

Violència dels fills cap als pares

Un altre tema que ha estat motiu de consulta el 2021 a l'Oficina són els casos de violència dels fills cap als pares, situacions que "cada cop són més freqüents" ja sigui en forma de violència física, psicològica o econòmica. L'OBIA reflexiona sobre la complexitat especial d'aquests casos, ja que "la víctima està civilment obligada a conviure amb el maltractador fins que aquest obtingui la majoria d'edat, un fet que incrementa la desprotecció".

D'altra banda, l'informe també ressenya que s'han rebut queixes de mares "perquè tenien la percepció que els serveis de protecció els havien retirat els fills de manera injusta". En aquests casos, l'Oficina ha sol·licitat informació a les administracions implicades i s'ha remès a la família informació no subjecta a confidencialitat.

stats