Mobilitat
Societat 16/11/2022

Les obres del primer tram del tramvia de Palma s’iniciaran l’any 2023

Connectarà la plaça d'Espanya amb els barris de Foners, Nou Llevant, El Molinar, Coll d'en Rabassa, Can Pastilla i l'eeroport.

Ajuntament de Palma
2 min
Tramvia de Palma.

PalmaLa setmana passada la presidenta Armengol i la ministra Sánchez van signar, en presència del batle de Palma, José Hila, el protocol per a la posada en marxa del Trambadia. Es compromet així el pagament del primer tram del projecte del tramvia de Palma, amb un pressupost aproximat de 185 milions d'euros.

Els barris de Palma pels quals passarà el Trambadia suposen que una població d'uns 80.000 habitants disposi d'un mitjà de transport públic de màxima qualitat per anar a fer feina, al centre de salut, al col·legi, a l'aeroport o a la plaça d'Espanya, connectant amb els barris de Foners, Nou Llevant, Molinar, Coll d'en Rabassa o Can Pastilla.

Per al batle de Palma, José Hila, la vuitena ciutat d'Espanya, necessita i mereix un transport modern d'alta capacitat, respectuós amb el medi ambient, que connecti els barris. "Molts veïns em demanen no ja si el tramvia és necessari per a Palma, perquè això tenen clar que sí, sinó si aquesta vegada serà veritat després d'haver-ho sentit tants d'anys. Doncs bé, la veritat és que el somni s'ha convertit per fi en realitat", ha dit.

El Govern ha aprovat el projecte bàsic del Trambadia i una vegada s'hagi publicat al BOIB s'obrirà el corresponent termini d'exposició pública i el període d'al·legacions. Una vegada publicat, la ciutadania podrà consultar el projecte i estar informada a través del web trambadia.org.

Està previst que les obres puguin iniciar-se l'any 2023, amb un termini d'execució de quaranta mesos. Aquest primer tram tindrà 10,5 km de trajecte, amb 16 parades entre la plaça d'Espanya i l'aeroport. Connectarà els barris del Llevant de Palma amb el centre i també donarà servei al barri de Nou Llevant, on estan prevists projectes d'innovació lligats a la recerca, la cultura i les noves tecnologies. Millorarà la connexió amb l'aeroport, la zona litoral i el centre, i impulsarà la mobilitat i la connectivitat de residents i visitants.

La posada en marxa del Trambadia transformarà els carrers al seu pas, i els farà més amables per als vianants. S'impulsarà amb energia elèctrica, la qual cosa reduirà de manera molt significativa les emissions contaminants i el renou a la ciutat. A més, millorarà la mobilitat i connectivitat de les persones, amb una freqüència de pas de 10 minuts i un temps de trajecte previst d'uns 30 minuts de l'inici al final de la línia.

En paral·lel, la Conselleria de Mobilitat continua treballant en la tramitació dels projectes dels trams 2 i 3, Platja de Palma i Son Espases, que completaran el traçat del tramvia.

stats