Rehabilitació
Societat 29/03/2023

Les obres de reforma del castell de Bellver n'asseguraran l'estructura i la conservació

Durant les tasques de rehabilitació, s'han descobert cadàvers de la Guerra de la Independència

ARA Balears
2 min
Castell de Bellver

PalmaLes obres que s'estan fent al castell de Bellver n'asseguren l'estructura i en restauren el fossat, segons ha explicat l'Ajuntament de Palma, després de la recepció parcial de les actuacions de rehabilitació d'un dels elements patrimonials més característics de la ciutat de Palma. El batle de Palma, José Hila; el regidor de Cultura i Benestar Social, Antoni Noguera, i l'arquitecte Fernando Cobos han visitat aquest dimecres l'enclavament.

La rehabilitació s'ha centrat en la consolidació estructural del segon recinte defensiu, la reposició de llenços ruïnosos del bastió de Ponent i l'estudi de la pavimentació i adequació del fossat interior. Les obres s'han pogut finançar gràcies a gairebé un milió d'euros provinents de la Llei de capitalitat del Consell de Mallorca i estan a càrrec de l'UTE Rehabilitació Castell de Bellver per un valor 605.000 euros.

Hila ha afirmat que el castell de Bellver és un símbol de Palma en el qual es van detectar problemes que s'han resolt amb l'actuació de consolidació que ha acabat ara. "El nostre compromís és continuar invertint en el patrimoni de la nostra ciutat", ha afegit. Noguera ha explicat que aquestes obres "demostren l'aposta pel patrimoni per part de l'Ajuntament de Palma i serveixen per cuidar i posar en valor un dels edificis més emblemàtics, singulars i coneguts de la nostra ciutat".

Segons han apuntat, entre les actuacions, s'ha desmuntat la zona sud de la muralla i s'ha tornat a muntar, s'han substituït peces del bastió de Ponent, s'han tapat esquerdes i s'han substituït peces del fossat interior. Les zones on es va retirar el paviment de lloses de marès per executar la intervenció estaran descobertes de manera provisional per comprovar, abans de posar el sòl definitiu, com funciona el sistema de drenatge d'aigua.

Una vegada se certifiqui que funciona bé, es tornaran a pavimentar i no s'hi podrà accedir fins a la pavimentació definitiva. Segons han recordat, aquesta actuació s'ha dut a terme per la incorrecta evacuació de l'aigua de pluja. La intervenció ha cercat la consolidació i la restauració estructural del segon recinte emmurallat entre el bastió de Ponent (oest) i el bastió de Migjorn (sud), així com el parament del tercer recinte més pròxim al bastió de Ponent del castell de Bellver. Se centra en el tram de la barbacana o segon recinte emmurallat comprès entre el bastió de Ponent (oest) i el bastió de Migjorn (sud) i les seves fàbriques de barrera (exterior) i contraescarpa (interior).

En paral·lel, han afegit, l'Ajuntament de Palma també ha treballat en la renovació de l'enllumenat ornamental exterior del castell i en la restauració dels camins interiors del bosc, per a evitar l'erosió que sofreix. Sota el paviment del bastió del Ponent, durant les tasques de rehabilitació, s'han descobert cadàvers de la Guerra de la Independència (finals del segle XVIII i principis del XIX) i restes medievals sota l'estructura actual del castell.

stats