Societat 26/01/2023

Les obres del nou Son Dureta començaran al març i duraran tres anys

El pressupost global del projecte arquitectònic, que s'ha presentat aquest dijous, és de 178 milions d'euros

2 min
Un render del nou Son Dureta.

PalmaEl Govern ha adjudicat els contractes d'obra i demolició per construir el nou hospital de Son Dureta per un pressupost global de 178 milions d'euros. Es preveu que les obres comencin aquest mes de març i durin tres anys, segons ha explicat la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, durant la presentació del projecte arquitectònic dels dos edificis (A i B) per a pacients de mitjana i llarga estada del futur complex sanitari, un acte al qual també ha assistit la presidenta Francina Armengol. La superfície total del complex és de 82.822 m², 67.362 dels quals es destinen a superfície hospitalària i 15.460, a un aparcament de 542 places. Les zones enjardinades ocuparan 48.793 m².

Les primeres actuacions es faran en l'edifici B, dedicat a pacients de llarga estada, perquè també s'hi ubicaran els serveis principals que compartirà amb tot el complex (climatització, cuines, tractaments d'aigües...). El projecte de construcció s'ha adjudicat provisionalment a l'UTE formada per les empreses FCC i Construye Capital per 61,5 milions d'euros. Ara, s'obre un període de 15 dies per presentar-hi recursos i, si no se'n presenten, a principi de març es preveu que comencin les obres.

En aquesta àrea, de 38.630 m², es construiran tres edificis de nova planta connectats per diferents nivells a través de passarel·les. En aquests, hi haurà pacients de major complexitat, que necessiten cures especials o no poden estar en el seu domicili i solen tenir una estada mitjana a l'hospital de dos a tres mesos. En total, hi haurà una zona d'hospitalització de 242 llits, una àrea de valoració i una àrea ambulatòria. Aquesta darrera àrea tindrà un hospital de dia (amb una capacitat de 80 pacients per dia), espais de rehabilitació funcional i cognitiva, i consultes externes. A més, l'edifici B tindrà un centre de salut que atendrà uns 20.000 usuaris i un servei d'urgències d'atenció primària (SUAP) per a 120.000 usuaris.

Els 'renders' i maquetes de l'edifici B del nou Son Dureta.

Pel que fa a l'edifici A, el projecte preveu construir-hi dos edificis de nova planta i enderrocar l'antic edifici semicircular per tornar a aixecar-lo, mantenint la mateixa aparença que l'original, que data dels anys cinquanta del segle passat i fa 44.192 m². La demolició s'ha adjudicat a l'empresa mallorquina Melchor Mascaró per 3,5 milions d'euros. Se'n preveu el començament de la demolició a mitjan febrer i el termini per acabar-la és de 14 mesos.

Aquest nou edifici es destinarà a pacients que necessiten tractaments, cures i rehabilitació per recuperar la seva autonomia i integrar-se a la societat, amb una estada mitjana prevista de 30 dies. Concretament, hi haurà una zona d'hospitalització de 300 llits, una àrea ambulatòria amb una capacitat de 80 pacients per dia i una unitat de demència per a persones amb trastorns de conducta de 30 llits. També hi haurà espais destinats als equips de cures pal·liatives (ESAD), al Banc de Sang i a l'àrea logística i de serveis.

Cal recordar que el complex també inclourà una residència, que va començar a construir-se el maig del 2022. Armengol ha recordat la despesa que ha suposat tenir tancat l'antic hospital i ha descrit el nou complex com un espai "molt humanitzat, on es cuiden molt el paisatge i l'entorn". Així mateix, ha recordat que les Illes viuen "un procés d'envelliment de la societat" cosa que comporta més incidència de malalties cròniques "que necessiten espais i cures diferents".

stats