Consum
Societat 27/11/2023

Obren 44 expedients sancionadors per comercialització fraudulenta i competència deslleial a Internet

En el darrer mes s'ha detectat un increment de la comercialització fraudulenta d'oli d'oliva

ARA Balears
2 min
Enguany la collita d'oliva ha estat abundant

PalmaLa Direcció de Qualitat Agroalimentària i Producte Local ha fet aquest 2023 un total de 75 controls oficials a través d'Internet, que han comportat l'inici de 44 expedients sancionadors. Aquests controls han donat resposta a les denúncies presentades pel sector agroalimentari, així com als controls d'ofici que s'inclouen en la planificació anual del mateix servei. Des d'aquest departament de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, s'ha explicat que les infraccions detectades corresponen a un ús fraudulent de noms geogràfics de les Illes Balears en la comercialització de productes alimentaris, que fan creure al consumidor que els productes publicitats provenen dels productors de les Balears, quan realment no és així.

A més, en relació amb l'oli d'oliva, s'ha detectat un increment de la comercialització fraudulenta d'aquest producte per part de particulars, a través de portals web de compravenda de productes de segona mà. Atès que els presumptes infractors són particulars, s'ha disposat de la col·laboració dels agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil per fer quatre controls, en els quals s'ha constatat la comercialització d'oli per part de particulars en barrals etiquetats com a oli per a autoconsum.

El director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha destacat la necessitat de fer controls per Internet atès que cada vegada la compra en línia és més habitual entre els nostres consumidors, i també és un canal de comercialització de "molta importància per als productors agroalimentaris de les Balears". "La nostra obligació és actuar contra aquells que s'estan aprofitant de manera fraudulenta de la bona reputació dels nostres productes, enganant els consumidors", ha dit.

Des del Govern expliquen que en aquests controls s'incideix especialment en els noms geogràfics protegits per alguna Denominació d'Origen Protegida o Indicació Geogràfica Protegida de les Illes Balears. Així, les matèries objecte de control inclouen oli d'oliva, olives, begudes alcohòliques i espirituoses, vins, condiments, conserves, carn i productes carnis, fruits secs, espècies, mel, derivats de la farina i formatges.

stats