Societat 26/05/2021

Les noves oposicions a funcionaris de l'Estat: més curtes, més pràctiques i descentralitzades

Iceta proposa un pla per modernitzar els exàmens que donarà més pes a les aptituds i menys a la capacitat memorística

3 min
CONTRACTE O OPOSICIONS  Aproximadament la meitat del personal docent investigador català té contracte permanent. D'aquests, el 80% és funcionari i un 20% és laboral.

MadridLes oposicions a funcionari de l'Estat en què prima la capacitat memorística passaran a la història. El ministre d'Administracions Públiques, Miquel Iceta, ha presentat un pla estratègic aquest dimecres per modernitzar els processos selectius de l'Administració General de l'Estat que reduirà a la meitat la durada de les oposicions i en què es valoraran més les aptituds de la persona que no pas la seva capacitat de memoritzar un temari. "Fins ara les oposicions estaven molt centrades en els coneixements. Volem introduir la variable de les competències i aptituds", ha resumit Iceta. Segons el ministre, es tracta de "reduir el pes de la memorització i reforçar el caràcter pràctic". Els canvis previstos en les posicions seran graduals però alguns ja es començaran a aplicar la setmana que ve amb la convocatòria de 10.000 places.

El pla reduirà de tres a dues les proves que s'hauran de passar i es descentralitzaran alguns dels exàmens perquè els candidats no s'hagin de desplaçar forçosament a Madrid. Hi haurà 19 ciutats en el conjunt de l'Estat on es podran fer les oposicions. A més, les dues proves -teòrica i pràctica- es podran fer en un sol dia. També es posaran en marxa beques per a persones que econòmicament no es puguin permetre deixar la feina per estudiar unes oposicions. Segons Iceta, s'ha de garantir que en l'accés a la funció pública "es compleix la diversitat de gènere i la diversitat social i territorial".

Per facilitar la preparació de les oposicions, el pla també preveu que a partir del 2022, cada mes de gener es publiqui un calendari detallat de totes les oposicions que es convocaran aquell any amb la durada i les places que es convocaran. Les oposicions -entre que es fan les proves i es produeix la incorporació a la plaça- duren al voltant d'un any, però es poden allargar dos anys. El "compromís" del govern es agilitzar el procés.

Iceta ha subratllat que no totes les oposicions seran iguals, sinó que cada administració adaptarà les novetats a les característiques específiques de les places. Per exemple, una altra de les novetats es eliminar els exàmens de llengua si el candidat té un títol oficial europeu que acrediti el seu nivell. En el cas de les oposicions al cos diplomàtic, ha explicat el ministre, les proves de llengua continuaran sent necessàries. En qualsevol cas, els canvis en les oposicions només afectaran els processos per accedir a places de les administracions públiques de l'Estat i no a places d'administracions autonòmiques i locals.

Reduir la taxa de temporalitat

D'altra banda, Miquel Iceta ha insistit en la necessitat que les administracions públiques, especialment les de les comunitats autònomes i els ajuntaments, redueixin el nivell d'interins. El govern espanyol dona tres anys a totes les administracions per cobrir les places estructurals ocupades per interins en places fixes. Només es permetrà un 8% de personal interí en el conjunt de les administracions públiques.

El ministeri calcula que la mesura afecta uns 300.000 interins de les CCAA i els ajuntaments. Sindicats de funcionaris han advertit que aquests treballadors podrien perdre la plaça després de dècades ocupant-la i reclamen al govern que no es convoquin oposicions per cobrir les places d'interins que porten anys treballant. Iceta, però, ha descartat fer-ho perquè la llei no ho permet, però ha assegurat que els interins tindran més punts pels anys treballats a l'administració. "No ens podem saltar la llei, però el que podem fer és un procés en què es reconegui de forma molt especial l'experiència acumulada a l'administració", ha destacat.

L'executiu de Pedro Sánchez s'ha compromès amb Brussel·les a reduir l'elevada taxa de temporalitat del sector públic. Reduir-la al 8% forma part d'una de les reformes incloses al pla de recuperació i resiliència. "No vull tenir 300.000 persones encadenant contractes temporals quan desenvolupen feines estructurals", ha subratllat Iceta. Les administracions que no ocupin amb personal fix les places que actualment ocupen interins perdran aquestes places.

stats