Societat 01/12/2021

Una nova mirada a l’atenció pal·liativa

Amb ‘Una nova mirada’, Fundació "la Caixa" difon el seu Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades

2 min
L’objectiu del programa de Fundació "la Caixa" Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades és millorar la qualitat de vida no només dels pacients, sinó també de les seves famílies

A Espanya, segons les dades acumulades de l’Institut Nacional d’Estadística, moren 493.000 persones cada any, més d’un 60% de les quals, prop de les 300.000, a causa de malalties cròniques evolutives. En el trànsit final cap a la mort, més o menys la meitat d’aquests malalts necessiten cures pal·liatives, i encara la meitat d’aquestes, aproximadament, 150.000 persones, requereixen atenció psico-social.

Aquesta és la fotografia fixa, l’escenari, en què s’ha d’afrontar l’atenció a les persones amb malalties avançades per millorar la qualitat de vida no només dels pacients, sinó també de les seves famílies. I aquest és l’objectiu del Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, que té ja 13 anys de vida.

Iñaki Gabilondo i Xavier Gómez-Batiste, protagonistes del primer diàleg 'Una nova mirada'

Fundació "la Caixa" ara ha posat en marxa un cicle de divulgació i coneixement en l’àmbit de les cures pal·liatives, que porta per títol Una nova mirada. S’ofereixen diverses peces audiovisuals en cadascuna de les quals dues persones conversen al voltant de l’etapa final de vida, expliquen les experiències que han tingut en el seu entorn o les seves sensacions, en un context en què la pandèmia ha posat a primera línia aspectes com l’atenció psico-social o l’espiritual en els processos de final de vida. És el cas de la conversa entre el periodista Iñaki Gabilondo i Xavier Gómez-Batiste, director de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic i dissenyador del sistema català de cures pal·liatives.

Una nova mirada ajuda a aprofundir en el Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de Fundació "la Caixa", des del qual es treballa per donar suport als pacients, sigui de manera directa, amb suport psicològic o espiritual als propis malalts i familiars (en aquest cas sobretot en relació al futur dol), o social a través de l’acompanyament de voluntaris, o de manera indirecta, amb suport als professionals sanitaris, especialment en relació a la gestió de l’estrés, i amb activitats genèriques formatives i de sensibilització.

Per portar a terme el programa hi ha 250 professionals de la psicologia, el treball social, la medicina, l’infermeria i l’espiritualitat, i un miler de voluntaris. A nivell de l’Estat, són 44 els EAPS, o equips d’atenció psico-social, i a Portugal, on el programa es diu Humaniza, en són 11.

Durant aquests 13 anys més de mig milió de pacients i familiars s’han beneficiat del programa, tant pel que fa a l’atenció a residències com, especialment arran de l’esclat de la pandèmia, pel que fa a l’atenció telemàtica, ja que moltes consultes i gestions s’han hagut de fer a distància.

stats