Societat 16/10/2019

Nova jornada de talls i afectacions ferroviàries per les protestes contra la sentència

El servei d'alta velocitat entre Barcelona i Figueres s'ha suspès a primera hora per un sabotatge

Ara
3 min
Restes d'un contenidor cremat ahir nit a Barcelona.

BarcelonaNova jornada d'incidències a les carreteres i als trens per les protestes contra la sentència del Procés. A la ciutat de Barcelona encara no s'ha restablert la normalitat després de les concentracions i els aldarulls de dimarts i hi ha punts, com el passeig de Gràcia entre entre Mallorca i Provença, que es mantenen tallats.

També hi ha hagut afectacions en carrers de la zona d'influència de la Delegació del govern espanyol a Catalunya, com ara Mallorca i Roger de Llúria. Un centenar de treballadors de la neteja han treballat sobre la zona i 45 equips han retirat la cera enganxada al terra. El consistori estima en 250 els contenidors danyats calcula que caldran uns 320.000 euros per substituir-los.

Aquest dimecres al vespres, diversos carrers de la ciutat de Barcelona, entre ells artèries tan essencials com l'avinguda Diagonal, la Gran Via o el carrer Aragó, seguien tallats al trànsit i, per tant, la freqüència de pas dels autobusos, especialment les línies que passen pel carrer de Mallorca, el passeig de Gràcia, el carrer de la Marina, el passeig de Sant Joan i el passeig de Lluís Companys, ha estat impossible.

Pel que fa al metro, i per indicació dels Mossos, es manté tancat el vestíbul de Sants Estació de la L5, i per tant la connexió entre metro i Renfe s'ha de fer per la L3 i pel carrer.

Alteracions ferroviàries

També s'han produït alternacions ferroviàries. D'entrada, des de primera hora no ha funcionat el servei d'alta velocitat entre Barcelona i Figueres a causa d'un problema en la fibra òptica que s'atribueix a "actes vandàlics". Des d'Adif, s'assenyala el sabotatge com a causa de la incidència i fonts de Moncloa confirmen que es tracta d'una acció de protesta. A partir de les onze del matí, tècnics d'Adif han reparat parcialment la incidència i progressivament s'ha anat recuperant els horaris i les freqüències habituals, segons ha informat Renfe. Durant la incidència els viatgers de Girona i Figueres s'han encaminat als serveis de Rodalies de Catalunya de la línia R1.

També hi ha hagut talls en el servei de la R1 i la RG1 entre Sant Pol i Canet, però a les 6.50 h ja s'ha pogut recuperar la normalitat en aquest tram i, a la R12 entre Lleida i Mollerussa. En els dos casos s'han cremat pneumàtics a les vies.

La presència de manifestants a les vies ha obligat a tallar la circulació de trens en el tram Reus-Tarragona a partir de les 12:55. Un alteració que ha afectat l'RT1, l'R14 i l'R15 de Rodalies de Catalunya i que ha obligat Renfe a desviar la circulació a les vies ferroviàries de Valls. Allà, però, a les 17:35 un grup de persones ha ocupat la via i ha col·locant obstacles, interrompent tant la circulació dels tren R13 entre Plana de Picamoixons i Sant Vicenç de Calders com la dels que s'estaven desviant (l'R14 i l'R15) derivat del tall de Reus - Tarragona. La protesta ha durat fins les 17:55.

A petició de Mossos, s'ha tancat l'accés a l'estació de Vilanova, on només es permet sortida de viatgers. A partir de les 13.20 hores, segons ha informat Renfe, un grup de manifestants ha ocupat les vies i ha obligat a interrompre, també, la circulació entre Vilanova i Cunit. Això ha alterat la circulació de la R2 sud, R13, R14, R15 i R16 i els trens Llarga Distància del Corredor Mediterrani.

Des de les 19:15, i durant mitja hora, la circulació de trens de la línia R16 de Rodalies de Catalunya i serveis de Llarga Distància del Corredor Mediterrani s'ha interromput per falta de subministrament elèctric a la zona de L'Aldea.

Marxes lentes i talls

A les carreters, com ja va passar dimarts, s'hi van succeint els talls per manifestació i avui s'hi sumen, a més, les afectacions causades per les marxes lentes. A les tres del migdia hi havia quatre vies tallades en sentit Barcelona per les marxes de protesta: l'AP-7 a Aiguaviva, l'A-2 a Riudellots de la Selva, la C-17 a Centelles i la N-340 a Creixell. A més, també hi havia talls per manifestacions a la C-31 a Torroella de Montrgí, la C-65 A Cassà de la Selva, la N-260 a Olot, l’A-2 a Igualada, la C-55 a Manresa, la C-51 a Alió, la C-26 a Balaguer, la C-31 a Badalona, la C-16 a Sant Cugat i la N-240 A Valls.

Al vespre, Trànsit ha informat que les vies tallades per manifestació són la C25 i la C17, ambdues al terme municipal de Gurb, la C-51 Alió, la C-37 al Túnel de Bracons, la C-32 a Mataró, la C-31 a Cubelles, la C-58 a Sant Quirze i a la sortida 130 de la C-32 a Palafolls. Entre les vies tallades per les marxes de protesta s'hi suma la N-II, en sentit Barcelona, a Malgrat Mar.

Totes les afectacions es poden consultar en aquest enllaç.

stats