Societat 01/08/2022

Els nous currículums d'Educació s'aplicaran a Infantil i als cursos senars de Primària, ESO i Batxillerat

El Consell de Govern ha aprovat els decrets dels currículums aquest dilluns

2 min
El primer dia del curs en una escola de Palma.

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest dilluns els decrets dels currículums d'Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat de les Illes Balears, adaptats a la nova Llei d'educació LOMLOE. El pròxim curs 2022-2023 es començaran a aplicar a tots els cursos d'Educació Infantil i als cursos senars de Primària, ESO i Batxillerat, i el 2023-2024 s'incorporaran a la resta de cursos.

Així com ha indicat el conseller d'Educació, Martí March, els nous currículums plantegen un ensenyament i una avaluació competencial, i volen ser inclusius. Així mateix, els centres podran adaptar de manera més autònoma aquests currículums al seu projecte educatiu, ja que la nova normativa permet organitzar de manera flexible les matèries, que es poden agrupar en àmbits fins a tercer d'ESO.

Noves metodologies

March també ha destacat la recuperació d'una "demanda històrica del sector educatiu" com és la distribució per cicles a Primària: primer cicle ―primer i segon curs―, segon cicle ―tercer i quart curs― i tercer cicle ―cinquè i sisè curs―. A ESO, per altra banda, els centres que treballin per àmbits, disposaran d'un 10% del temps de lliure disposició, amb l'objectiu de "reforçar l'autonomia dels centres", ha explicat.

Pel que fa a noves matèries, els centres d'Educació Secundària incorporaran Igualtat de Gènere, Recursos Digitals, Consum Responsable, Serveis a la Comunitat i Introducció a la Filosofia. A Batxillerat es tornarà a impartir Història i Cultura de les Illes Balears.

També, a la darrera etapa de Secundària, es comptarà amb cinc opcions: per una banda, el Batxillerat general, el qual permetrà, a aquells estudiants que no saben quin camí triar, "tenir més temps per triar", ha recalcat el conseller. Per l'altra, hi haurà els dos vessants del Batxillerat artístic, el científic-tecnològic i el Batxillerat social. A més a més, March ha recordat que la càrrega lectiva serà de 31 hores i el temps destinat a les llengües ―català, castellà i una estrangera― augmentarà a tres hores cada assignatura.

Col·laboradors dels nous currículums

Per tal d'elaborar els nous currículums, a més dels tècnics i mestres del Servei d'Ordenació s'ha comptat amb la col·laboració de 53 professors en actiu de diversos centres educatius. A més a més, les diferents direccions generals de la Conselleria i el Departament d'Inspecció Educativa han col·laborat en la planificació per proveir recursos, formació i suport als centres a l'hora d'aplicar els nous currículums.

També s'han fet un seguit de reunions tècniques a totes les illes amb els equips directius de tots els centres educatius de les Balears. Posteriorment, s'han fet reunions sectorials amb col·lectius professionals específics, com les associacions de professors de Filosofia, d'Economia, d'Informàtica, etc., a més de la Facultat d'Educació de la UIB, Feminisme a l'Escola o Save the Mediterranean, entre d'altres.

Des del mes de març de 2022 s'han fet 45 activitats formatives sobre disseny i desplegament de situacions d'aprenentatge amb un total de 1.450 participants i s'han organitzat seminaris web i jornades sobre els currículums amb 1.631 participants.

Els esborranys dels currículums s'han presentat a la Mesa Sectorial d'Educació, a la de l'Ensenyament Concertat i al Consell Escolar de les Balears, els quals varen proposar esmenes i observacions, i s'ha tractat al Consell Social de la UIB i a l'Institut Balear de la Dona.

stats