Societat 07/07/2021

El nou Pla hidrològic aposta per reutilitzar aigües regenerades

Aquest dimecres comença el període de consulta pública

ARA Balears
2 min
El nou Pla Hidrològic aposta per la reutilització d’aigües regenerades per compensar els efectes del canvi climàtic en els recursos hídrics.

PalmaReutilitzar aigües regenerades, millorar el sanejament i la depuració de les aigües residuals urbanes. Aquests són alguns dels objectius que es volen aconseguir amb el tercer cicle del Pla hidrològic de la demarcació hidrològica de les Illes Balears. Segons ha explicat la Conselleria de Medi Ambient en un comunicat, aquest dimecres s'ha obert el període de consulta pública i participació de la proposta i el seu Estudi Ambiental Estratègic després que s'hagi publicat la resolució en el BOIB. Ara els interessats disposen de sis mesos per presentar-hi al·legacions.

El pla, que es troba en el tercer cicle, també preveu que els municipis executin millores en la gestió de les xarxes de clavegueram i que prohibeixin l'abocament de salmorres al clavegueram i també el buidatge total de piscines a la xarxa, excepte casos excepcionals. A més, l'esborrany incorpora la necessitat que les ordenances d'abocament a clavegueram regulin aquests tipus d'abocaments de manera que la reutilització sigui més factible.

Un altre dels punts clau del projecte és garantir el bon estat quantitatiu dels aqüífers i, per això, es preveu que aquells nuclis que estiguin utilitzant aigua subterrània d'una massa sobreexplotada i tinguin accés a la xarxa en alta o n'hi puguin tenir hagin d'utilitzar-la obligatòriament. 

A més, es rebaixa l'assignació dels recursos disponibles al 80% (actualment és un 100%) per garantir que l'explotació dels aqüífers en cap cas no superi aquest percentatge respecte del total. L'objectiu de consum fixat és una dotació màxima de 250 litres per habitant i dia tenint en compte la població de dret i l'estacional.

Respecte de la gestió de la demanda i la suficiència de recursos, es dotaran de més entitat els plans de gestió sostenible de l'aigua dels ajuntaments, de manera que se'n preveu la revisió periòdica, a més d'un sistema de control del grau d'execució. En l'àmbit ambiental, es redactarà i aprovarà una estratègia de manteniment i recuperació de zones humides que reforçarà la tasca de protecció iniciada durant els cicles anteriors.

stats