Societat 27/09/2022

Només 10 famílies demanen el 25% de castellà a les aules de les Balears

El conseller Martí March ha recordat que no hi ha cap sentència a l'Arxipèlag que obligui a impartir un mínim d'hores lectives en llengua espanyola

ARA Balears
2 min
El conseller Martí March al Parlament en una imatge d'arxiu.

PalmaNomés 10 famílies de les Illes Balears reclamen a la justícia que s'apliqui el 25% de castellà a les aules. Així ho ha assegurat aquest dimarts al Parlament el conseller d'Educació, Martí March, en resposta a una pregunta del diputat de Vox, Sergio Rodríguez, recollida per Europa Press. A més, ha recordat que són els consells escolars (en què estan representades les famílies) els que aproven els projectes lingüístics de les escoles.

March ha recordat que la sentència del 25% és catalana i "no hi ha cap sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, ni del Tribunal Suprem, ni del Tribunal Constitucional que ens obligui a aquest 25%" de castellà a les aules. "Ni tenim sentències, ni es margina les famílies, ni hi ha cap plantejament que digui que anem contra la legalitat", ha ressaltat el conseller, qui ha dit que està a favor de tenir "estudiants i ciutadans plurilingües".

Així mateix, el responsable de l'àrea d'Educació ha assegurat que les dades sobre competència comunicativa en castellà i català són similars a les Illes, però en la competència oral és superior el castellà. "Sense l'escola, el català havia desaparegut", ha subratllat. Per la seva banda, Rodríguez ha recordat que la seva formació ha portat la llei educativa illenca al Tribunal Constitucional (TC) i que aquest ha acceptat el recurs. "Esperam que el temps ens doni la raó", ha conclòs.

March defensa la política educativa

La diputada del Partit Popular Tania Marí ha demanat al conseller si considera que "no ha deixat ningú enrere" amb la seva política educativa. March ha respost que, amb més de 170.000 alumnes, a algun "no se li haurà donat la resposta necessària", però alhora ha recordat que aquest curs ha començat "amb el nombre més gran de docents de la història. "Sabem que hi ha problemes amb l'educació, però sabem que s'han d'abordar des del rigor", ha argumentat. Per la seva banda, la popular ha criticat que no s'està atenent correctament els alumnes amb necessitats especials. "Les famílies comencen el curs esgotades i encara no deixaran de lluitar perquè es compleixi la llei i es respectin els drets dels seus fills", ha afirmat Marí. "La inclusió s'ha de practicar i no predicar", ha afegit.

stats