Societat 05/12/2021

Que no s'ofeguin més aus: Medi Ambient i la fundació Natura Parc demanen ajuda a la ciutadania

Reclamen als propietaris de basses de reg i safareigs que hi instal·lin plataformes salvaocells per evitar que la fauna hi perdi la vida

ARA Balears
2 min
Una plataforma salvaocells.

PalmaDurant l’any 2021, 23 aus han mort a les Illes Balears després de caure dins l’aigua, la meitat de les quals eren rapinyaires. Per evitar aquesta mortalitat, la Conselleria de Medi Ambient i Territori i la Fundació Natura Parc animen els propietaris de basses de reg i safareigs a instal·lar-hi plataformes salvaocells per evitar que la fauna hi perdi la vida. "Aquestes zones són un reclam per a les aus, que s’hi acosten per beure i refrescar-se. Alguns animals, i especialment els ocells esgotats o ferits, no poden sortir de l’aigua i moren ofegats", apunten des del departament del Govern.

Entre les 23 aus mortes, hi havia sis xoriguers, tres milanes, un exemplar d’àguila peixatera, miloca, àguila coabarrada, àguila calçada i mussol banyut. Però també ha afectat altres espècies protegides, com el sebel·lí. Una de les accions del projecte Aquila a-Life és reduir les amenaces a què s’enfronta l’àguila coabarrada, espècie diana del projecte, com és l’ofegament accidental, tot i que d’aquestes accions també en surten beneficiades altres espècies.

En el marc d'aquest projecte, la fundació i Medi Ambient faciliten la col·locació de plataformes, sol·licitant-ne la fabricació al correu (fnpaquila@gmail.com) o oferint la informació de com construir-ne una, que es pot trobar clicant aquí. Les plataformes es col·loquen a les basses de reg i safareigs que es troben més aïllats d’entorns amb activitat humana, que són els que principalment visiten les aus.

Des del 2020 la Fundació Natura Parc ja ha instal·lat 37 plataformes, 25 a finques privades i 12 a finques públiques, a petició del Servei de Protecció d’Espècies, com Menut, Binifaldó, les Figueroles i al Parc Natural de la Península de Llevant. En cas de trobar una au a la plataforma, s’ha de contactar amb l’112. La informació serà incorporada a la base de dades i emprada per millorar les futures mesures de conservació.

stats