Societat 16/01/2024

Nervis i emoció el dia en què la Dama s’ha transformat en Dimoni a Algaida

Elionor Serra Oliver, Dama des del 2018, ha estat la primera dona a posar-se en el paper del Dimoni per primera vegada a la història

J. Socies / J. M. Sastre
3 min
Nirvis i emoció el dia en què la Dama s’ha transformat en Dimoni a Algaida

AlgaidaEl punt culminant de les danses ancestrals dels cossiers d’Algaida marcà un abans i un després a la història dels balladors del municipi i de la resta d’agrupacions de cossiers de Mallorca. Amb la Titoieta, la dansa en què el bé venç el mal, s’escenificà la transformació de la dama en dimoni. Elionor Serra Oliver, dama des de 2018, va interpretar el seu personatge antagònic convertint-se en la primera dona a posar-se en el paper del Dimoni per primera vegada a la història.

Avui, dia de Sant Honorat, patró d’Algaida, s’ha fet la missa de festa cantada per l’Orfeó de Castellitx. Els cossiers han ballat l’Oferta. Mentrestant, defora, el Dimoni començava a marcar el rotlo com podia. Molts de nins i nines i més mitjans de comunicació del que sol ser habitual han fet que la placeta de l’església quedàs petita per seguir les danses i veure l’estrena d’Elionor Serra.

El Dimoni és dimoni, i no hi ha hagut distinció de gènere sota la tela de sac ni la careta. Elionor Serra ha manifestat que “m’ho he passat molt bé”, tot i apuntar que “abans de començar estava molt nerviosa i més perquè els cossiers van a ballar a l’església, el Dimoni queda a esperar en el local de l’Obra Cultura Balear i quan ballen l’Oferta l’avisen que és el moment de sortir i el carrer estava ple de nins i nines que han vingut a cercar-me perquè sortís i jo els he hagut de dir que esperassin una mica. Aquests moments han estat de nervis, però ha estat sortir i me n’he oblidat, m’ha encantat”.

Els cossiers ballen davant l'església

Amb traça el Dimoni ha manejat la barrota per fer el rotlo. Molts d’infants, com sempre, li volien tocar el picarol. Nins i nines del municipi que avui no tenien escola i altres de fora poble arribats amb excursió per veure les danses. Així, a poc a poc, la placeta de l’església s’ha omplert per veure els cossiers hivernencs. Això sí, aquest any hi havia una major expectació de mitjans per cobrir la fita històrica que avançà Tot Pla.

Els cossiers, homes, i la Dama, dona, han trepitjat la plaça tot just acabar l’Ofici i a partir d’aquí han anat desencadenant bots i passos per fer cada un dels balls: Mestre Joan, Els Reis, Flor de Murta, Dansa Nova, Obriu-nos, Mergançó i Titoieta amb la mort del Dimoni al final. Els balladors, a banda del Dimoni, han estat Guillem Andreu Ramis, Guillem Puigserver, Ramon Bibiloni, Celestí Oliver, Joan Antoni Oliver, Jordi Juan i Joana Maria Jaume en el paper de la Dama. Han estat acompanyats per Mateu Mulet i Mireia Oliver al flabiol i Alexandre Mulet a les xeremies.

Elionor Serra Oliver, Dama des del 2018, ha estat la primera dona a posar-se en el paper del Dimoni per primera vegada a la història.

Acabats els balls, la dansa processional de les Bombes ha servit per acompanyar les autoritats fins a l’Ajuntament. Allà les enhorabones a la nova Dimoni i la resta de la colla per la passa feta han estat una constant. “És una passa important que ha fet l’agrupació dels cossiers i també tot el municipi d’Algaida”, ha comentat un veí.

Si la figura del Dimoni és sempre molt reclamada per fotografiar-se, avui ha estat especialment requerida per immortalitzar un dia tan important.

Ara, serà aquest vinent mes de juliol quan s’ha previst obrir tots els papers de l’auca a qualsevol sexe i qui sap si després de 51 anys tornarem a veure ballar un home com a Dama a Algaida.

La comitiva d’autoritats ha estat encapçalada per la batlessa d’Algaida, Margalida Fullana, i altres regidors i regidores de l’Ajuntament. Han rebut la visita de la presidenta del Govern balear, Marga Prohens, i del president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés.

stats