Violència sexual
Societat 08/02/2023

Els nens que van violar un company al pati, condemnats a tres anys d'internament

La sentència fa l'escola responsable civil subsidiària

2 min
La família del jove agredit amb pancartes davant de la Ciutat de la Justícia l'octubre passat, quan va començar el judici

BarcelonaQuatre anys i mig després, un dels casos d'assetjament escolar més greus que s'han jutjat a Catalunya els últims anys ja té sentència: un jutge ha condemnat a tres anys d'internament i quatre més de llibertat vigilada els quatre nens que van violar un company amb Asperger a l'escola el 2018. Ja feia mesos que havien començat a convertir la vida de la víctima en un infern, amb insults i amenaces. Però el setembre del 2018 el van acorralar durant l'estona de pati, el van humiliar i el van acabar agredint sexualment. La família no només demanava justícia per al seu fill, sinó que esperaven que la sentència també fos un reconeixement a "tots els que han patit bullying", com deia a l'ARA la mare de la víctima, Pilar Juan.

El jutge responsabilitza els quatre acusats de dos delictes d'agressió sexual, d'un tercer en grau de temptativa i d'un delicte contra la integritat moral i els imposa la mateixa pena que demanava la Fiscalia, una mica per sota dels quatre anys d'internament que sol·licitava l'acusació particular, representada per l'advocat Juan Manuel Ruiz. Malgrat tot, es tracta d'una sentència contundent, ja que el màxim que estableix la jurisdicció de menors per castigar els delictes més greus comesos per nens i adolescents és de cinc anys d'internament en un centre de règim tancat.

Els menors jutjats sempre han negat l'acusació. Però la sentència avala el relat de la víctima, que va haver de canviar d'escola arran dels fets i el grau de dependència del qual ha empitjorat per la situació traumàtica que va patir. El noi no va haver d'anar al judici, sinó que la declaració que va fer mentre el cas s'investigava –amb l'equip de tècnics i psicòlegs que l'han acompanyat durant tot el procediment– es va utilitzar com a prova preconstituïda.

Una de les dificultats del cas és que les úniques proves que hi havia eren la paraula dels agressors contra la del menor agredit i els informes psicològics de la víctima, que apunten que l'Asperger que pateix el menor agredit anul·la la seva capacitat de fabular i mentir. Quan la família va assabentar-se dels fets i els va denunciar ja no es van poder recollir proves d'ADN a la roba del nen, perquè havien passat uns dies des de l'agressió. Inicialment, tampoc no es van requisar els mòbils dels adolescents ara condemnats.

Indemnització

La sentència també obliga els pares dels quatre menors a indemnitzar la víctima amb 65.000 euros de manera conjunta i estableix que si ells no poden pagar sigui l'escola qui es faci càrrec d'aquesta indemnització, com a responsable civil subsidiària. De fet, el centre no estava acusat en el procediment, cosa que indigna la família, que considera que l'escola no va implementar els protocols com tocaven i que el departament d'Educació no va fer prou per aclarir la situació. Els pares del menor agredit van comunicar al centre l'assetjament que estava patint el seu fill un mes abans que patís l'agressió sexual al pati. La direcció va posar el cas en mans de la inspecció, que va fer obrir el protocol corresponent. El centre sempre ha defensat que va activar els protocols antibullying quan es va assabentar del que estava passant.

stats