Societat 04/11/2020

Neix un moviment per l'escola en català per exigir que es garanteixi el Decret de mínims

La plataforma farà una carta oberta per reclamar que la futura llei d'educació indiqui que almenys la meitat d'hores de classe siguin en la llengua pròpia

Ara Balears
2 min
Nins i nines en el primer dia de curs.

PalmaNeix el Moviment per l'escola en català, una plataforma de reivindicació de l'ús de la llengua catalana en l'entorn educatiu davant l'actual context de regressió que viu el català en les noves generacions. Segons han informat a través d'un comunicat, la primera acció del nou espai serà fer una carta oberta per reclamar que la futura llei d'educació indiqui que almenys la meitat d'hores de classe siguin en la llengua pròpia.

La Plataforma per la Llengua, l'STEI-Intersindical, l'Obra Cultural Balear de Formentera, l'Institut d'Estudis Eivissencs, el Moviment Menorca Edu21, la Unió Obrera Balear Ensenyament i l'Alternativa Sindicat Docent han impulsat aquest nou espai amb l'objectiu de "capgirar la situació actual que pateix l'ús de la llengua catalana en els entorns educatius i juvenils de les Illes Balears".

En el comunicat, han recordat que segons l'Enquesta d'Usos Lingüístics a les Illes Balears 2014, a les Illes Balears només el 30,6% dels joves d'entre 15 i 24 anys de les Illes Balears parla majoritàriament en català amb els companys d'estudi i han remarcat que l'ús social del català presenta una tendència regressiva. Davant aquesta situació, el moviment pretén "llançar un crit d'alerta" i interpel·lar els diferents partits polítics del Govern i el conjunt de la societat illenca per "fer els canvis necessaris a fi de revertir aquesta tendència".

La plataforma també ha criticat la gestió del Govern balear, a qui, segons han defensat en el comunicat, "sembla que no li preocupa aquesta situació". "No només no hi posen remei, sinó que promouen un avantprojecte de llei que augmentaria considerablement la regressió de la llengua en l'àmbit educatiu, atès que obre la porta a introduir-hi el castellà i altres llengües estrangeres com a llengües d'ensenyament de matèries extralingüístiques", han sentenciat.

Així, el Moviment per l'Escola en català a les Illes ha anunciat que presentarà diverses propostes i mesures al Govern balear per reclamar que la futura llei d'educació indiqui que almenys la meitat d'hores de classe siguin en la llengua pròpia.

stats