Societat 17/04/2018

Metges del Món crea una aplicació mòbil per atendre les prostitutes

L'App, destinada a usuàries de l'ONG, està disponible en català, castellà, anglès i xinès a google play i apple store

Aina Solano
2 min
prostitutes

PalmaL'ONG Metges del Món ha presentat MDM-IRIS, la primera aplicació mòbil creada per ser una eina d'informació per a les persones que es dediquen a la prostitució que atèn l'entitat, col·lectiu que arriba a les 2 mil usuaries. L'objectiu de l'app, que compta amb el suport de l'Ajuntament de Palma a través de la regidoria d'Igualtat, Joventut i Drets Cívics, és acostar al col·lectiu informació sobre mitjans sanitaris, socials, jurídics i laborals disponibles i també facilitar que les prostitutes ateses per l'ONG puguin fer consultes individuals als equips de l'entitat. L'aplicació va neixer a proposta de les mateixes prostitutes com a necessitat de poder resoldre els seus dubtes i consultes, sobre tot sobre prevenció i tractament de malalties de transmissió sexual i com actuar davant situacions inesperades, incloses les agressions o casos de violència de gènere.

La innovadora aplicació, que ha desenvolupat Metges del Món amb l'empresa Relief App, ja està disponible per a smartphones a google play i apple store en català, castellà, anglès i xinès i té la finalitat de "reforçar el compromís de Metges del Món amb els col·lectius en situació d'exclusió", com poden ser "les persones que exerceixen la prostitució a les Illes Balears". Les innovacions tecnològiques "permeten arribar a col·lectius més desfavorits", ha indicat el coordinador de l'ONG a les Illes Balears, Alberto Gundín.

La nova eina ha estat possible gràcies a la feina coordinada de la Xarxa d'Atenció Directa a Persones que Exerceixen la Prostitució (XADPEP). En aquest sentit, el regidor d'Igualtat, Joventut i Drets Cívics, Aligi Molina, ha subratllat la importància de la coordinació entre l'Administració i les entitats "per millorar l'atenció de les dones que exerceixen la prostitució", per "conèixer millor la seva realitat" i per "donar-les suport". Molina també ha detallat que l'aplicació va dirigida tant per informar i assessorar a les persones usuàries de prostitució com també a les que vulguin deixar d'exercir-la.

L'app permetrà Metges del Món està en contacte directe amb les 2 mil usuaries de prostitució que atèn.

MDM-IRIS està operativa ja en quatre idiomes (català, castellà, anglès i xinès) i posteriorment ho estarà també en romanès, bulgarès i portuguès. L'app ofereix un fòrum de debat obert i un xat tancat entre les usuaries i el personal de Metges del Món. Per a poder participar en ells la persona ha de ser convidada a registrar-s'hi des de l'organització.

Metges del Món fa feina a l'àmbit de l'explotació sexual a Mallorca des de 1996. El 2013 va ampliar la seva intervenció a l'illa d'Eivissa. Segons la coordinadora d'Inclusió de l'entitat, Belén Matesanz, l'ONG atén avui dia un col·lectiu de dues mil persones que exerceixen la prostitució, el 93% de les quals són dones, una xifra que ha augmentat un 10% el 2017 respecte a l'any anterior.

stats