Repte
Societat 03/02/2023

Un muntanyenc invident escala el puig Major nevat

Pedro González ascendeix per una canal sud del cim, fermat al bomber Toni Sosa en els trams més verticals

2 min
Toni Sosa i Pedro González ascendiren per una canal sud del puig Major, equipats amb piolets, raquetes i grampons.

PalmaPedro González, que és invident de naixement, ha aconseguit escalar el Puig Major nevat aquest dimarts. Tot i que ja havia pujat diverses vegades al cim més alt de Mallorca, aquest ha estat el primer pic que ho ha fet amb tanta quantitat de neu, i equipat amb raquetes, grampons a les botes i piolets. La proesa va tenir lloc dimarts d'aquesta setmana, quan Pedro, guiat pel bomber solleric Toni Sosa, va ascendir per una canal sud del puig. "A les parets més verticals, per seguretat, anava fermat amb una corda a Toni. Això no és només perquè jo no hi pugui veure, sinó perquè tots els escaladors ho fan així, per evitar qualsevol risc", comenta el muntanyenc.

Segons descriu Pedro, "les sensacions viscudes durant la pujada varen ser molt intenses". "Fa més de quatre anys que cada mes faig un parell de sortides a la muntanya amb Toni. La sensació de ser a la muntanya amb la neu, però, encara no l'havia tinguda, i va ser molt especial. La neu és un mitjà molt diferent, perquè t'hi enfonses i et canses molt més. És delicat. Per això va ser tan important que per primera vegada em posàs grampons a les botes i utilitzàs piolets per subjectar-me a la neu a les parets més verticals. Totes aquestes eines fan que et sentis molt segur mentre puges", comenta Pedro.

Per seguretat, Pedro i Toni pujaren fermats amb una corda.
Fa quatre anys que fan sortides plegats a la muntanya de manera periòdica.
Dimarts passat va ser la primera vegada que Pedro anava equipat amb un piolet i grampons a les botes.

Tot i que no té gens de visió, Pedro sent la lluentor de l'entorn que l'envolta. "No hi veig gens, però sí que tenc sensació de claror quan el sol lluu molt. Dimarts vaig tenir una sensació molt intensa, perquè era un dia de sol i podia percebre la gran lluentor que hi havia i que desprenia la neu quan s'hi reflectia el sol", explica el muntanyenc.

Per a Toni Sosa, "va ser una autèntica experiència que pujàssim tots dos al Puig Major perquè, malgrat que feim moltes d'activitats de manera regular, com coves i torrents, teníem pendent la neu". "Dimarts passat, Pedro i jo férem alpinisme, que és l'activitat d'ascendir muntanyes amb neu", explica el bomber.

"Entre en Toni i jo tenim una relació de molta de confiança. Ell sap fins on puc arribar. Tenc la impressió que ell ha volgut que experimentàs amb tots els elements a la neu. Ha estat un èxit i ara em veig capacitat per fer més activitats amb neu, a Mallorca o allà on sigui, com per exemple els Pirineus", diu Pedro.

Fa el seus propis vídeos

No veure-hi no és cap impediment perquè Pedro faci els seus propis vídeos, els munti i els editi. L'enregistrament d'aquesta pujada al Puig Major ja forma part del seu canal de Youtube Al filo de lo posible. Als seus vídeos, Pedro assegura que l'activitat de muntanya li proporciona "molta qualitat de vida i molta felicitat".

'Al filo de lo posible'
stats