Societat 08/10/2020

Un 90% dels municipis de les Balears té casos actius de coronavirus

Només Petra, Lloret de Vistalegre, Escorca, Estellencs, Fornalutx, Santa Eugènia i es Migjorn Gran no tenen cap malalt amb covid-19

J. Genovard
2 min
Captura

PalmaEl 90% dels municipis de les Balears (60 de 67) té algun cas de coronavirus actiu entre els seus habitants. Segons la darrera actualització del mapa de covid-19 a les Illes de la Conselleria de Salut, només Petra, Lloret de Vistalegre, Escorca, Estellencs, Fornalutx, Santa Eugènia i es Migjorn Gran no tenen cap malalt amb covid-19 en aquests moments.

Per contra, Palma, Eivissa, Inca, Sóller, Manacor i Marratxí encapçalen la llista de municipis amb més casos de covid-19 en una setmana marcada pel descens de casos de coronavirus a les Balears. Mallorca és l'illa amb més contagis, amb 2.015. Eivissa en té 349; Menorca, 43, i Formentera, 14. Cal destacar que, tot i que el nombre de municipis amb casos de covid-19 a les Illes continua augmentant, el total de pacients actius ha registrat un descens significatiu les darreres setmanes.

A més, el darrer mes s'ha registrat un descens de quasi el 50% del nombre de pacients ingressats als hospitals de les Illes. El 8 de setembre la xifra de persones ateses pels centres hospitalaris era de 410, mentre que actualment són 228 els pacients ingressats. Una altra de les dades a destacar és que l'ocupació de les UCI a les Illes ha caigut més d'un 40% el darrer mes. Actualment, 41 pacients estan ingressats a les Unitats de Cures Intensives dels hospitals de les Illes, mentre que el 15 de setembre la xifra d'ingressats amb pronòstic greu era de 69. D'aquesta manera, la pressió del coronavirus als hospitals illencs davalla a les xifres de l'agost, en un mes en què l'impacte de la segona onada posava en perill de saturació els centres hospitalaris de les Illes Balears.

La xifra de morts, en canvi, sí que ha registrat un lleuger ascens les darreres setmanes, i la xifra total de persones amb covid-19 que han perdut la vida a les Illes Balears s'eleva a 320, quasi 30 més que fa 15 dies.

Mesures de control i restriccions

Cal recordar que durant el darrer mes el Govern balear ha imposat diverses restriccions i ha aplicat confinaments selectius en algunes zones de l'Arxipèlag per frenar l'expansió del coronavirus a la Comunitat Autònoma. La primera zona que va ser confinada –el barri de Son Gotleu– registrà un descens de la taxa de positivitat del 13% al 7% durant el període en què els seus habitants estaven confinats, mentre que les altres zones confinades –Arquitecte Bennàssar i Eivissa– no obtingueren tan bons resultats després del confinament i actualment encara tenen algunes restriccions de mobilitat.

ARANWS20200922_0208La taxa de positivitat de covid-19 baixa del 13% al 7% en una setmana a Son Gotleu

Una altra de les eines que es varen posar en marxa per controlar l'evolució de la pandèmia fou l'aplicació Radar Covid, que s'està usant molt minoritàriament a les Balears. Després de poc més d'un mes i mig en funcionament, només l'1,7% dels positius detectats l'ha feta servir per alertar els seus contactes estrets, i perquè l'aplicació fos realment efectiva l'hauria de fer servir com a mínim un 20% de la població.

stats