Societat 03/10/2020

La pressió del coronavirus als hospitals illencs davalla a les xifres de l’agost

Els ingressos a les Unitats de Cures Intensives han caigut un 30% en una setmana i han arribat al mínim de la segona onada aquest dijous, amb un total de 48 llits ocupats

Alba Tarragó
4 min
Personal sanitari de Son Espases.

PalmaEls hospitals de les Illes Balears han experimentat aquesta setmana les xifres d’ingressos per covid-19 més baixes des del 25 d’agost, en què se’n varen registrar 279. A partir d’aleshores, la dada va tornar a pujar fins a punts superiors a l’abril, amb un màxim de 410 el 8 de setembre. Però el nombre de persones hospitalitzades dijous va caure als 281, amb un mínim augment divendres (283). Això representa un descens del 9% en comparació amb les xifres de fa set dies, quan eren de 258 ingressats. El mateix ha ocorregut amb els llits d’Unitats de Cures Intensives (UCI), l’ocupació dels quals ha patit un descens del 29% en una setmana. Aquest divendres els ingressos d’UCI eren una vintena menys que el passat: 48 davant 68.

La consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, ja va afirmar divendres en una roda de premsa que les dades de pressió assistencial davallen des del 15 de setembre. I el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses de les Balears, Javier Arranz, es va mostrar “optimista davant l’evolució general de les Illes”. Les darreres dades de PCR positives, 89 noves divendres, demostren també aquesta tendència positiva i permeten afirmar que “la corba de la segona onada està davallant”, segons Arranz.

D’acord amb les darreres dades de divendres, la incidència acumulada en els darrers 14 dies a les Balears és de 154 casos detectats per cada 100.000 habitants, tot i que hi ha diferències substancials entre illes. Mentre que a Menorca la taxa és de 25,6, a Mallorca se situa en 138,72 i a Eivissa arriba als 282,60 positius. Patrícia Gómez va recordar que el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties recomanen “una incidència per davall dels 60 casos i una taxa de positivitat per davall del 3%”. En aquest darrer cas, les Balears sí que s’acosten als indicadors aconsellats, amb un 3,59% en el conjunt de l’Arxipèlag.

Estabilitat a les residències

La situació també ha millorat a les residències per a la gent gran, on la xifra d’usuaris amb el contagi actiu ha davallat un 47,2% en una setmana. El 18 de setembre la dada era de 256 residents actius i dia 30 va ser de 135. Tot i això, divendres la Conselleria de Salut va notificar la mort de quatre interns: un a Bell Entorn, un a Sa Serra, un a Sèniors Sant Joan i un més a Llar d’Ancians. Des del principi de la pandèmia han mort 151 persones grans en residències. Entre les que han rebut un major impacte de la malaltia es troba Bell Entorn, a Sóller, on a dades de dia 2 d’octubre hi queden 36 casos actius. Juntament amb aquesta, el Govern va intervenir Sèniors Inca, on hi ha 43 casos positius, tots hospitalitzats. A la Bonanova, on es va detectar un brot fa una setmana, hi ha 17 usuaris positius i 111 d’aïllats, a causa d’un nou cribratge iniciat dijous. A més, hi ha 83 treballadors contagiats en total.

Arranz també va informar divendres que en una setmana s’han detectat 14 nous brots a les Balears, 24 menys que el divendres anterior. Segons l’expert, això és “un indicador directe del nombre de positius nous i de l’evolució de la pandèmia, que està en davallada general a les Illes”. La majoria dels brots són d’àmbit social, tret de quatre, que estan lligats a les residències, on un cas positiu ja es considera brot. Per illes, un dels nous brots s’ha detectat a Formentera, sis a Mallorca i set a Eivissa, on la situació encara és preocupant. Segons dades de dijous, la incidència acumulada al municipi d’Eivissa és de 536 casos per cada 100.000 habitants. El portaveu de Salut va especificar que a la zona bàsica del Viver la xifra era de 634; a l’Eixample, de 547; i a Vila, de 270.

En aquest sentit, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, va assegurar divendres que l’illa es troba en una fase “complexa”, després de reunir-se amb el president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí Torres, i el batle de Sant Antoni de Portmany, Marcos Serra. Si bé la taxa de positivitat a les Balears ha baixat un 70%, a Eivissa només ho ha fet un 30%.

Per això, les mesures de restricció avancen de manera diferent a l’illa. A Sant Antoni de Portmany deixaran d’aplicar-se a partir de dissabte a les 22 hores, després que la incidència hagi passat de 296 casos per cada 100.000 habitants a 167,26 en un mes. En canvi, a Vila la minva ha estat menor, d’un 19,7%, i la taxa de positivitat de les PCR s’ha reduït del 13,29% al 10,23%. Per això, el Govern va anunciar aquest divendres que queden limitades les trobades a cinc persones tant a casa com al carrer, excepte els convivents. Els establiments comercials i de serveis no poden superar el 50% de l’aforament i han de tancar abans de les deu del vespre. També se suspenen les festes populars i les fires, i es tanquen parcs i jardins.

A Palma passa el mateix. La zona bàsica de salut de Son Gotleu queda desconfinada del tot a partir de dissabte. Això inclou els barris de Can Capes, Soledat Nord i part de Son Canals. Alhora, Arquitecte Bennàssar manté les restriccions, que el Govern alleugereix també des de dissabte amb la lliure entrada i sortida als dos barris que la formen: Arxiduc i Plaça de Toros.

stats