Societat 12/06/2014

Les meduses es multiplicaran al Mediterrani: les 10 conseqüències de les emissions de CO2

Un estudi que ha durat 3 anys i mig fet per un centenar de científics de 12 països alerta dels perills si no es redueix dràsticament l'ús dels combustibles fòssils

Agències
2 min
El mar Mediterrani a Itàlia

BarcelonaMés meduses, menys corall i menys turistes. Un estudi científic alerta que la creixent i ràpida acidificació de l'aigua del mar Mediterrani pot provocar la reducció de la biodiversitat i comportar pèrdues econòmiques, sobretot pel que a la pesca i el turisme.

L'informe adverteix que l'augment de la temperatura de l'aigua i de la seva acidesa està sent molt ràpid i això deixa poc marge d'adaptació a espècies animals i vegetals. Una quarta part de les emissions de CO2 a l'atmosfera les absorbeix el mar, i la combinació produeix un gas que acidifica els oceans. Des del 1995 l'acidesa ha augmentat un 10% i ho farà un 30% fins el 2050.

Les 10 principals conseqüències de l'escalfament i l'acidificació del mar Mediterrani:

1-Al Mediterrani, els últims 25 anys ha augmentat la temperatura una mitjana de 0,67 graus. A Catalunya i les Illes Balears, la temperatura del mar podria augmentar fins a dos graus i mig el 2050.

2-Al sud del mar Egeu i Adriàtic, el 2050, la temperatura superficial podria augmentar constantment els 29 graus.

3-L'acidificació de l'aigua afectarà els esculls de corall, els crustacis, les meduses, el plàncton, les gorgònies i les praderies submarines, entre altres éssers vius, i això, de retruc, afectarà activitats humanes com la pesca, el submarinisme, el turisme o la indústria del corall per a joieria. A més, algunes d'aquestes espècies serveixen d'aliment a la població humana i altres eviten l'erosió de la costa.

4-La reducció de la gorgònies a les Illes Medes ha fet augmentar el nombre de meduses, cosa que ha provocat unes pèrdues d'uns 6 milions d'euros a les empreses de submarinisme.

5-Al Delta de l'Ebre s'ha reduït la producció de musclos i ostres, que donen feina a 250 treballadors directes, i 500 d'indirectes.

6-A Israel l'augment de les meduses pot fer disminuir fins a un 10% el nombre de turistes.

7-Espècies específiques de les costes del sud-est han migrat cap al nord.

8-Han augmentat les morts d'organismes marins durant els estius més calents.

9-La dieta de les larves dels peixos es veurà afectada per la disminució del fitoplàncton i els virus i els bacteris seran menys sensibles, encara que altres espècies, com algunes meduses, es veuran beneficiades i proliferaran.

10-Els nivells d'acidesa que es poden arribar a produir no els ha viscut mai la humanitat.

stats